KladovoVestiZaječar info

Kladovo dobilo status “Biser Dunava”

Kladovu je dodeljen status Biser Dunava na međunarodnoj konferenciji, održanoj prošle nedelje u Austriji, kada je zvanično formirana i „Mreža za održivu mobilnost i turizam duž Dunava – Biseri.Dunava“ čije je sedište u Lincu, u Austriji. 

Kladovo je ovaj status dobilo jer je ispunilo kriterijume standarda održive mobilnosti u turizmu. U ispunjenju ovih standarda, kao i u celom procesu dobijanja statusa Biser.Dunava, Kladovu su značajnu pomoć pružili RARIS – Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije i DCC (Dunavski centar za kompetenciju).

Tom prilikom je Sertifikat u ime Kladova primio Vladan Jeremić, direktor RARIS-a i danas ga je na zvaničnoj Konferenciji za štampu predao opštini Kladovo.

Osim Kladova, ovaj status je dobilo još svega 10 destinacija na Dunavu, od Ulma u Nemačkoj do delte Dunava u Rumuniji. Osim Kladova, u mrežu dunavskih održivih destinacija su uključene i destinacije iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Rumunije.

Dunav je obećavajuća i nekonvencionalna turistička destinacija koja ne poznaje granice. Sa 2.888 km od izvora do delte, Dunav je druga najduža reka u Evropi, koja povezuje bogatstvo ljudi, kultura i zemalja. Svaki deo reke emituje svoju magičnu atrakciju: od impresivnih prirodnih lepota do arhitektonskih svedoka bogate i burne prošlosti, do šarmantnih sela i živahnih metropola na obalama Dunava. Izvanredne atrakcije duž Dunava se slažu kao biseri na ogrlici.

Zajednička vizija Mreže za održivu mobilnost i turizam duž Dunava – Biseri.Dunava je da pomogne razvoj Dunavskog regiona, koji pruža društveno pravičnu, ekonomski održivu, ekološki prihvatljivu i zdravu mobilnost i turizam kako za građane tako i za goste regiona: razvojem ekološki prihvatljivih, nisko-emisionih, multimodalnih i efikasnih transportnih sistema i održivih turističkih usluga zasnovanih na obnovljivim izvorima energije, uštede energije i resursa, očuvanjem prirodne i kulturne baštine i vođenjem računa o osetljivim ekosistemima  Dunava, podrškom održivom regionalnog razvoja i pružanjem novih šansi za zelenu ekonomiju i zelena radna mesta u regionu.

U celom procesu dobijanja statusa Biser.Dunava, Kladovu su značajnu pomoć pružili RARIS i DCC u okviru projekta Transdanube.Pearls (Biseri Dunava) – Mreža za održivi transport duž Dunava, koji se realizuje u okviru Dunavskog Programa, a finansira od strane Evropske Unije. Projekat vodi Austrijska agencija za zaštitu životne sredine, a u njemu učestvuje 15 organizacija iz 9 zemalja. Partneri u projektu iz Srbije su RARIS i DCC.

Pridruženi strateški partneri iz Srbije na projektu su: Ministarstvo životne sredine, Razvojna agencija Srbije i opština Kladovo. Projekat Transdanube.Pearls ima za cilj da uspostavi održivi transport u turizmu duž Dunava kroz izgradnju mreže održivog transporta.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close