DruštvoKnjaževacKnjaževac - Mladi i perspektiveKulturaSlobodno vremeVesti

JUBILEJ ZA DIVLJENJE: Knjaževac 60. put domaćin Festivala kulture mladih Srbije

KNJAŽEVAC JE OVOG LETA 60. PUT DOMAĆIN FESTIVALA KULTURE MLADIH SRBIJE


Šest decenija na Festivalu kulture mladih u Knjaževcu kazivala se lepa poezija, pevali šlageri, ređali vokalno-instrumentalni sastavi, nastupali glumci, operske dive, rok grupe, folklorni ansambli, akademski horovi i simfonijski orkestri. I ovog avgusta publika u Knjaževcu uživa u programu festivala koji je počeo prošlog vikenda, a završava se večeras.

Brojni programi na platou spred Doma kulture i u Gurgusovačkoj kuli obuhvatili su izložbe, muzički, poetski i pozorišni program u okviru manifestacije “Youth art network”, projekcije filmova, “Detinjstvo fest i Family maskenbal”, koncerte Van Goga, Ane Bekute, Ace Pejovića i Riblje čorbe. Poslednja dva dana festivala posvećena su Pesničkom programu “Timočka lira”, u okviru kog je sinoć na platou istred Doma kulture održana promocija knjige prošlogodišnjeg laureata Ivana Marinkovića.

Pravo učešća na konkursu za nagradu Timočka lira imaju književni stvaraoci, do 30 godina starosti, iz Republike Srbije, koji nemaju objavljenu knjigu. Selektor je izvršio odabir 10 najboljih mladih pesnika za nastup na jubilarnom 60. Festivalu kulture mladih Srbije, a najboljeg pesnika proglasiće žiri na samom Festivalu, večeras, kada će mu biti uručena povelja Radio Beograda 2 „Timočka lira“. Radio Beograd 2 i organizacioni odbor Festivala kulture mladih Srbije obezbediće štampanje zbirke pesama prvonagrađenom pesniku kao i prigodne nagrade za drugo i treće mesto koje će biti uručene na poetskoj večeri Festivala. Takođe, organizacioni odbor će odštampati „Festivalski zbornik“ sa izborom pesama i biografskim podacima desetoro najuspešnijih pesnika 60. Festivala kulture mladih Srbije.

Do sada objavljivan po zbornicima i književnim časopisima, zahvaljujući prvoj nagradi na takmičenju Timočka lira prošle godine, Ivan Marinković je sinoć pred publikom u Knjaževcu promovisao svoju prvu zbirku poezije „Spomen park“, a večeras će prisustvovati odabiru novog pobednika Timočke lire.

Ivan Marinković, prošlogodišnji pobednik takmičenja Timočka lira

„Ja sam oduševljen i gradom i celom organizacijom oko Timočke lire i načinom na koji smo ugošćeni, svime sam ovde oduševljen“, navodi prošlogodišnji pobednik takmičenja Timočka lira za Magnum i dodaje da će se uvek ponovo rado vratiti u Knjaževac.

Posebno atraktivan ove godine bio je program mladih učesnika kreativnih kampova u okviru projekta „Omladinska umetnička mreža“, podržanog kroz Program prekogranične saradnje Interreg-IPA Bugarska-Srbija 2014 – 2020 „. Ovom programu na 60. Festivalu kulture mladih Srbije prethodilo je održavanje omladinskih kampova u šest kreativnih oblasti – likovna umetnost, kreativno pisanje, muzika, ples, pozorište i fotografija, koje su vodili mentori iz Srbije i Bugarske. Po završetku radionica, koje su održane prethodnih meseci, mladi učesnici su zajedno sa svojim mentorima imali priliku da učestvuju na Forumu posvećenom razvoju omladinskog preduzetništva u oblasti kulture i kreativnih industrija, a zatim i da predstave veštine i znanja koja su stekli u okviru projekta, tokom prva dva dana festivala.

Treći put u Knjaževcu nastupio je sinoć Bora Đorđević, koji je na koncertu na Gurgusovačkoj kuli, u kome su uživali i Knjaževčani i njihove komšije, evocirajući uspomene, na kratko vratio prisutne u sedamdesete, kada je prvi put u ovoj lepoj varoši, pored Timoka nastupao sa grupom Suncokreti.

Nema sumnje, Festival kulture mladih u Knjaževcu kroz godine i decenije menja svoj karakter prateći trednove koji su aktuelni, ali ne gubi na kvalitetu.


Sadržaj je objavljen u okviru projekta “Knjaževac – Mladi i perspektive”.  Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button