Ritam gradaVestiZaječar info

JKSP ZAJEČAR NA LICITACIJI KUPUJE IMOVINU TOPLANE U STEČAJU

U Zaječaru je danas održana, 16. po redu, Sednica Skupštine Grada Zaječara.

Ovom prilikom odbornici su raspravljali po pitanju dve tačke koje su se našle na dnevnom redu. Nakon kraće rasprave većinom glasova usvojen je Pretres Predloga Rešenja o davanju saglasnosti na Izmene Plana i Programa poslovanja Javnog komunalno – stambenog preduzeća „Zaječar“ Zaječar za 2018. godinu i Pretres Predloga Rešenja o usvajanju godišnjeg Likvidacionog izveštaja Javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju“ Zaječar, u likvidaciji.

Direktor Javno komunalno stambenog preduzeća Ivan Žikić pojasnio je odbornicima ovu prvu izmenu Plana i programa poslovanja ovog preduzeća za ovu godinu. Osnovni razlog korekcije, odnosno izmene Plana poslovanja je predstojeća licitacija pokretne imovine Toplane u stečaju, odnosno toplotnih podstanica i druge opreme koje oni koriste u posovanju više godina unazad.

„Kupovinom te opreme više ne bi smo plaćali zakup koji plaćamo za tu opremu. Na taj način bi doprineli ogromnoj uštedi, što se tiče troškova u proizvodnji  toplotne energije. Pored toga, ta oprema nam je neophodna za daji rad. Uzimajući u obzir da je procenjena vrednost te opreme preko 50 miliona dinara, a što se tiče licitacije kreće se od 17,9 do 18 miliona, jasno je da je ta cena više nego povoljna. Pored toga, mi smo pre nekih 15-ak dana poslali zahtev Upravi za  javne nabavke države Srbije kako bi smo dobili saglasnost i nadamo se pozitivnom odgovoru, jako brzo. Sam Plan poslovanja je korigovan, odnosno prilagođen novonastaloj situaciji tako da sada imamo pozicije koje su nam neophopdne i sa njih možemo da učestvujemo na licitaciji“, istakao je Žikić.

O ovoj temi komentarisao je opozicioni odbornik Miša Stanojlović koji je istakao da je grad ušao u jednu od poslednjih epizoda serijala poznatog kao jeftino grejanje Grada Zaječara, koje je, kako je kazao, pompenzno najavljivano 2007. godine.

„Tada smo mi kao grad prvi Srbiji ušli u jednu avanturu privatno javnog partnerstva i kroz kasnije godine se to nama obilo o glavu. Danas smo došli do toga da grad na licitaciji, odnosno preduzeće u ime grada otkupljuje kotlove i opremu Grada Zaječara. Mi otkupljujemo nešto što je samo do pre izvesnog vremena bilo naše. I opet se priča i privatno javnom partnerstvu. Zato koristim ovu priliku da odbornike vladajuće većine zamolim i apelujem na njih da vode računa kada u narednom period glasaju o bilo kojim odlukama vezanim za poveravanje bilo koje delatnosti raznim privatnim licima i  firmama jer kao grad imamo jedno gorko i ružno iskustvo sa jednim sektorom grejanja Grada Zaječara. Tako od najavljivanih 80 odsto pokrivenosti toplovodnom mrežom mi danas imamo 20-ak odsto ljudi koji se greju putem daljinskog grejanja. 25. septembra 2007. Godine tadašnja Opština Zaječar dala je saglasnost na takvu avanturu“, rekao je Stanojlović.

Stefan Zankov, predsednik Skupštine Grada Zaječara je ovom prilikom dodao da se sada ne donose odluke koje su na štetu grada i da se radi na rešavanju problema iz prošosti. On je iskritikovao i odbornike što nisu iskoristili ovu priliku kako bi pohvalili ovo javno preduzeće zbog odličnih grejnih sezona godinama unazad.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button