ProjektiSokobanjaSokobanja lepsa strana Srbije

Jesenji radovi: ĐUBRENJE JE VAŽNA AGROTEHNIČKA MERA

Đubrenje je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera koju je neophodno primeniti u fazi mirovanja voćaka, kažu stručnjaci iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe „Poljoservis“ Knjaževac, koja svojim radom pokriva područje opštine Knjaževac i Sokobanja.

Oni ističu da se đubrenje direktno odražava na plodnost i strukturu zemljišta, reguliše se trajanje vegetacije i optimalni porast vegetativne mase, pojačava otpornost voćaka prema niskim temperaturama, bolestima i štetočinama, ali i doprinosi boljoj rodnosti i kvalitetu plodova.

“Jesenje đubrenje ima za cilj da se unese neophodna količina hraniva potrebna voćkama, jer se tokom vegetacije znatna količina hraniva koristi za rast i razviće voćaka, plodova, lisne i drvne mase, tako da se njihova koncentracija u zemljištu smanjuje. Iz tog razloga sve te količine treba putem đubrenja vratiti u zemljište, kako bi one bile lako pristupačne biljkama početkom naredne vegetacije. Đubrenje voćaka u ovom periodu sprovodi se sa organskim i mineralnim đubrivima. Pored organskih, u zemljište je neophodno uneti i mineralna đubriva u količini od 400 do 800 kilograma po hektaru. To zavisi od starosti voćnjaka i obezbeđenosti zemljišta osnovnim hranljivim elementima”, kaže Valentina Aleksić, diplomirani inžinjer melioracija zemljišta i voda Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Poljoservis Knjaževac.

U ovom periodu treba koristiti mineralna đubriva koja u sebi sadrže veće količine kalijuma i fosfora, a manji procenat azota. Voćke u fazi mirovanja ne usvajaju ova hraniva, ali fosfor i kalijum koji se sporije razlažu dostupni su biljkama u dužem periodu, dok se azot pod uticajem padavina lako ispira i prenosi u dubljem slojeve zemljišta gdje je nedostupan voćkama. Azotna đubriva je zbog toga mnogo bolje i efikasnije dodati u toku vegetacije kada ih voćke maksimalno mogu iskoristiti, tvrde stručnjaci.

BESPLATNE ANALIZE
Najbolje je odneti zemlju iz voćnjaka na analizu gde će voćari dobiti detaljna uputstva čime i kako da đubre. Analiza zemljišta bi trebalo da se obavlja besplatno za registrovana gazdinstva. Za analizu zemljišta treba se obratiti Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi koja će dati smernice o postupku sprovođenja ove mere. Iz zemlje se moraju pravilno uzeti uzorci, po slojevima od 0 do 30 santima i od 30 do 60 santima za voćne vrste.
Preko godine je poželjno odneti i list na analizu. Na osnovu tih podataka i proceni količine roda, radi se plan đubrenja za određenu voćnu vrstu.

 

 

Projekat „Sokobanja, lepša strana Srbije“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave opštine Sokobanja.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close