Slobodno vremeVestiZaječar info

IZAĐI MI NA TEGLU: Najbolji ajvar u Zaječaru pripremile CARICE

Pobednik devete sezone karavana „Izađi mi na teglu“ u gradu na Timoku je ekipa „Carica“, koja je pripremila najbolji ajvar, drugoplasirana je ekipa Ekonomske škole, where to buy levitra without a prescription dok je treće mesto zauzeo tim zaječarskih izviđača. Pobednik odlazi na finalno takmičenje u pripremanju ajvara, koje će biti održano u srpskoj dreampharmaceuticals com levitra online prestonici, 8. oktobra.

Zaječar je bio domaćin još jednog izdanja najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu „Izađi mi na teglu“ koji u svojoj devetoj sezoni obilazi „još jedan krug“ u potrazi za idealnim receptom za „srpski kavijar“.

Zaječarci i gosti karavana uživali su u mirisu paprike koji se širio centralnim gradskim trgom, a grad na Timoku se još jednom pokazao kao odličan domaćin. 10 takmičarskih ekipa nadmetalo se u pripremanju ajavara, a 40-ak izlagača iz mnogih gradova širom Srbije predstavilo je pill price propecia svoje proizvode.

„Turistička organizacija je organizator velikog broja manifestacija, ali poseban značaj za nas ima ova manifesatcija, koja se deveti put po redu organizuje u Zaječaru. Zahvaljujući ovoj manifestaciji očuvana je tradicija ručnog spremanja ajvara. Atmosfera je lepa, posetioci su uživali u mirisu papirike i nasmejanim licima takmičara, a i najboljeg ajvara koji je pripremila ekipa Carica“, rekla je Dragana Gogić Rajković, v.d. direktorka Turističke organizacije grada Zaječara.

„Izađi mi na teglu” je nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara pod otvorenim nebom koje se proteklih osam godina uspešno održava u svim krajevima SrbijeManifestacija u formi karavana putuje iz grada u grad održavajući niz jednodnevnih manifestacija koje imaju samo jedan cilj, a to je pronalazak najboljeg recepta za ajvar u Srbiji.

„Devet godina kako mi kažemo „teglamo se“ od grada do grada i napravili smo značajne rezultate. Nakon nekoliko godina shvatili smo da je propecia sales canadian ovaj karavan iznedrio dosta proizvođača. Nekih 30-ak domaćinstava je nakon učešća buy levitra generic u karavanu, počelo da se bavi proizvodnjom ajvara. Trenutno učestvuje 15-ak gradova, ranije je bilo više, ali zbog korone se taj broj smanjio“, rekao je Saša Stamenković, idejni tvorac projekta.

Naredne godine karavan „Izađi mi na teglu“ proslavlja jubilej, 10 godina postojanja.

„Za jubilej pripremamo mnoga iznenađenja, mnoge novine, verovatno ćemo sve proizvođače koje smo mi iznedrili okupiti, napravićemo edukativni centar, gde će oni, pod okriljem brenda „Izađi mi na teglu“ moći da izlože svoje proizvode. Ono što je važno je da ćemo napraviti online platformu gde će zainteresovani iz celog sveta moći da kupuju sve što ide u teglu“, kazao je Stamenković.

Takmičari pripremljen ajvar mogu da poklone ili ponesu kući, a kako kaže Stamenković, prvobitna ideja je bila da ajvar koji je napravljen tokom karavana, bude poklonjen domovi za nezbrinutu decu.

„Ajvar od prve godine ostavljamo takmičarima na raspologanju. U jednoj sezoni karavana napravi se onolika količina ajvara koja je dovoljna da sva deca u Srbiji, u domovima za nezbrinutu decu ,svakog dana imaju za doručak ajavar. To je bila prvobitna ideja karavana, mešutim mi kao organizacija ne možemo po Zakonu da tako radimo, ali takmičari mogu da poklone kome god požele i pouzdano znam da je u mnogim slučajevima, ajvar otišao u sigurne ruke“, dodao je još Stamenković.

Nakon završene osme sezone, karavan je obišao čak 190 gradova, napunio preko 40.000 tegli ajvara, takmičarima je obezbeđeno oko 90 tona paprike, karavan je posetilo blizu 900.000 posetilaca, a više od trideset domaćinstava je podstaknuto uspešnim plasmanom pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara. Ono što je takođe zanimljivo jeste da karavan u proseku u toku jedne sezone obiđe 20.000 km, što znači da je u proteklih osam sezona pređena kilometraža veća od obima tri zemaljske kugle.

Ovogodišnja sezona karavana realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika, a uz pmoć brojnih sponzora čija podrška čini projekat uspešnijim iz godine u godinu.

Događaj na Trgu osloođenja u Zaječaru danas su, u pratnji svojih vaspitačica, ulepšala i deca iz Predškolske ustanove „Đulići“.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button