KulturaNegotinVestiZaječar info

Inicijativa za osnivanje zadužbine Adama Puslojića

U maloj sali Gradske uprave u Zaječaru danas je održan  sastanak Inicijativnog odbora za formiranje zadužbine, odnosno fondacije koja će nositi ime Adama Puslojića i čije će sedište biti u njegovoj rodnoj kući – Galeriji „Darodavac“ u Кobišnici kraj Negotina. Prvi sastanak Inicijativnog odbora, iz tehničkih razloga, održan je u Zaječaru. 

Marija Puslojić, ćerka jednog od  najznačajnijih pesnika ovoga podneblja u drugoj polovini XX i prvoj polovini XXI  veka, obavestila je učesnike skupa da je za predsednika inicijativnog odbora imenovala Boška Nićića, gradonačelnika Zaječara, koji je kum Adama Puslojića, veliki prijatelj i poštovalac njegovog dela.

Ničić je istakao da ga mnogo toga vezuje za Adama, da je njihovo druženje počelo pre skoro 50 godina i da mu je čast što ga je Marija kao kuma i prijatelja velikog pesnika predložila za predsednika inicijativnog odbora.

“Iza Adama ostalo je mnogo toga i ova zadužbina je samo delić onoga po čemu će ga sadašnje i buduće generacije pamtiti, a to je i svrha postojanja svakog čoveka, da ostavi što više iza sebe”, rekao je Ničić.

Najavio je i da će uskoro u ulici Ljube Nešića, pored naselja “Kraljevica”, gde je nekada bila benzinska pumpa biti napravljen park “Tri pegaza”. Biće postavljene biste Adama Puslojića, Tome Mijovića i Radislava Trkulje, a tri ulice koje vode do ovog trga poneće njihova imena. 

“Sve su to delići slagalice zahvalnosti ljudima koji su mnogo učinili za kulturu Timočke krajine”, naglasio je Ničić i istakao da pored grada Zaječara i opštine Negotin zadužbinu Adama Puslojića treba da podrži i grad Bor i ostale timočke opštine. 

Kako se čulo na skupu zadužbinu – fondaciju Adama Puslojića, velikana savremene srpske književnosti podržava i Udruženje književnika Srbije, ali i rumunska ambasada, s obzirom na to da je Puslojić bio počasni član Rumunske akademije nauka i umetnosti.

U inicijativnom odboru za formiranje zadužbine – fondacije koja će nositi ime Adama Puslojića pored ostalih su: Vladimir Đuričić direktor Ustanove “Zoran Radmilović”, većnica za kulturu Opštine Negotin Tatjana Panić, direktorke negotinske biblioteke i Doma kulture, zatim predstavnici Centra za kulturu iz Kladova, kao i književnici i prijatelji Adama Puslojića iz Negotina i Beograda: Vlasta Mladenović, Dragoljub Firulović, Roko Andrić, Vidak Maslovarić, Bata Milanović  i vajar Nedim Hadžiahmetović.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da za naredni susret članovi inicijativnog  odbora zajedno sa pravnom službom odrede da li će biti osnovana zadužbina ili fondacija Adama Puslojića, i pripreme odgovarajuće akte.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button