DruštvoVestiZaječar info

Godine uzleta u vrtiću „Ljiljan“ – Sticanje novih znanja i uživanje u igri, zabavi i druženju sa učenicima Medicinske škole

Na opšte zadovoljstvo dece, vrtić „Ljiljan“ juče su posetili učenici Medicinske škole u Zaječaru i kroz igru im predstavili načine pružanja prve pomoći, postupke reagovanja u trenutku nesreće, kako da u slučaju povrede pomognu sebi, ili drugima, jer se deca svakodnevno igraju sa drugarima i u toj igri se mogu dogoditi različite nezgode.

Deca starije grupe vrtića Ljiljan juče su stičući nova znanja uživala u igri, zabavi i druženju sa učenicima Medicinske škole.

Tanja Krstić, vaspitač, kaže da se od ove godine u Predškolskoj ustanovi „Đulići“ radi po novim osnovama programa – Godine uzleta. Prate se interesovanja dece, a deca starije grupe vrtića Ljiljan bila su zainteresovana za projekat „Prva pomoć“.

„Sve je počelo kroz slobodnu igru, interesovanje dece se proširivalo, a po novim osnovama programa potencira se saradnja i veći obim uključivanja roditelja u vaspitno-obrazovni rad i saradnja sa lokalnom zajednicom“, objašnjava Tanja i dodaje da se tako došlo na ideju da se pored roditelja u rad sa decom uključe i učenici i profesori Medicinske škole.

„Oni su nam i van naših očekivanja izašli u susret a rezultat je sve ono što danas ovde vidite – zadovoljstvo i dece i nas, a nadam se i roditelja“, kaže Tanja Krstić i dodaje:

„Deca su postavljala pitanja, istraživala sve što se tiče ove teme, pitala kako se „gnječi srce“, kako se piju lekovi, daju injekcije, interesovale su ih kosti. Mi smo razmišljali koga da pozovemo u pomoć“.

Učenici i profesori Medicinske škole su pritekli u pomoć tako što su napravili video snimak i poslali sve te odgovore, međutim pravi doživljaj za sve bila je današnja aktivnost u vrtiću.

„Deca sada svoje znanje prenose i utvrđuju sa svojim velikim drugarima ovde u dvorištu“, navodi Tanja Krstić.

Dr Tanja Đorđijoski koja predaje uže stručne predmete u Medicinskoj školi u Zaječaru, ističe da Medicinska škola već tradicionalno učestvuje u akcijama koje se sprovode u gradu.

„Nama je veliko zadovoljstvo da učestvujemo u svim tim akcijama Zdravstvenog centra Zaječar, Crvenog krsta, vatrogasaca, policije… Danas su nas pozvali iz vrtića „Ljiljan“, na naše veliko zadovoljstvo, da prezentujemo veštine pružanja prve pomoći“, navodi Dr Tanja Đorđijoski i dodaje da je velika zabluda da su sve te procedure rezervisane samo za odrasle ljude.

„To nije tačno, prvu pomoć treba vežbati u najranijem uzrastu, prvo u ovom malom uzrastu, kada su oni najznatiželjniji, željni znanja i učenja“, kaže profesorka Đorđijoski i dodaje:

„Nama je bilo zadovoljstvo da dođemo ovde i da im pokažemo te najosnovnije procedure koje oni mogu da nauče i da ih sprovedu sutra ako se slučajno nešto loše desi“.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button