DruštvoKulturaVestiZaječar info

Festival hrišćanske kulture nastavljen na Feliks Romulijani

Foto: eparhijatimočka

U utorak 14. septembra 2021. godine, kada naša sveta Crkva molitveno praznuje početak Crkvene nove godine, episkopi, timočki Ilarion i stobijski i mjestobljustitelj strumički David, načalstvovali su toržestvenim liturgijskim sabranjem na temeljima ranohrišćanske bazilike na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana.

Foto: eparhijatimočka

Njima su sasluživali iguman manastira Savina Makarije, nastojatelj manastira Sv. Trojica kod Knjaževca protosinđel Zaharija, sabrat manastira Bukovo protosinđel Simeon, arhijerejski namesnik nikšićki protojerej-stavrofor Slobodan Boban Jokić, starešina borske crkve protonamesnik Radoje Mijović, paroh zaklopački jerej Rajko Raič, zaječarski paroh jerej Novak Bojanić, arhiđakon Ilija i đakon Uroš Pamučar. Lepoti bogosluženja doprineli su horovi Sv. majke Angeline iz Nikšića i zaječarski crkveni hor.

Foto: eparhijatimočka

Pozdravivši drage goste i zahvalivši im se na molitvenom učestvovanju, episkop Ilarion besedio je sabranom vernom narodu. Postoje dva izvora za nas hrišćane, jedan je izvor blagodati i blagoslova a to je Bog naš i Crkva Njegova. Drugi izvor blagorazumnosti i rasuđivanja našeg je istorija i ono što nam Crkva svedoči, ono što nas uči Biblija. Potrebno je da se napajamo na oba izvora – i na izvoru blagodati i na izvoru znanja i crkvenog Predanja, rekao je vladika timočki.

Takođe, Episkop je podsetio da hrišćanski trud, molitva i revnost moraju biti udruženi sa pokajanjem, smirenošću, ljubavlju prema Bogu i bližnjima i sa svešću da smo sluge nepotrebne. Za kraj, vladika Ilarion poželeo je svima blagosloveno novo crkveno leto.

Foto: eparhijatimočka

Posle Liturgije otvorena je izložba Mirne Jovanović „Zapad u istočnom ruhu“ a zatim je izveden dramski prikaz bigrafije Dostojevskog, profesora književnosti Stevana D. Jovanovića, pod nazivom „Laku noć Fjodore“.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button