DruštvoKulturaVestiZaječar info

Feliks Romuliana – Na temeljima drevne bazilike održana Sveta arhijerejska liturgija i otvorena izložba

Izložba “Kulturno nasleđe Negotinske Krajine” otvorena je danas na lokalitetu Felix Romuliana, u oviru petog Festivala hrišćanske kulture. Otvaranju izložbe prethodila je Sveta arhijerejska liturgija koju je služio episkop timočki g. Ilarion, jutros, na dan savršavanja sveštenog spomena na Usekovanje časne glave Svetog Jovana Preteče, na temeljima drevne bazilike na arheološkom nalazištu Feliks Romulijana.

Podsetimo, sva predavanja, koncerti, prikazivanje filmova i predstavljanja knjiga u okviru ovogodišnjeg Festivala hrišćanske kulture, zbog pandemije virusa COVID 19 i mera prevencije uvedenih tim povodom održavaju se na otvorenom, a iskazujući danas blagodarnost zbog održavanja petog Festivala hrišćanske kulture, ali i žalost zbog redukovanog sadržaja festivala, na otvaranju izložbe “Kulturno nasleđe Negotinske Krajine” episkop Ilarion je rekao da je postojala namera i inicijativa da se Festival hrišćanske kulture, kao jedna eparhijska manifestacija, proširi van Zaječara, da svaki deo eparhije bude bar tokom jednog dana domaćin, što na žalost nije ostvareno.

Episkop timočki Ilarion

“Apelovali smo i molili kod lokalnih samouprava, međutim ništa od toga se nije pozitivno rešilo, nije bilo bilo kakvog odgovora, jedna je opšta nezainteresovanost, ali upravo je ovo lepa stvar, ako ne možemo tamo, da makar ljudi koji su zainteresovani da ono što imaju vredno i što se uklapa u Festival hrišćanske kulture, predstave našoj javnosti i posebno na ovakvom mestu gde ima mnogo turista”, istakao je otvarajući izložbu episkop Ilarion i dodao:

“Sve ovo što ćete videti je upravo plod viševekovne hrišćanske kulture na prostoru Negotinske krajine”.

U okviru izložbe, na 21 panou, prikazana je bogata kulturna i duhovna baština Negotinske Krajine: crkve, manastiri, pivnice, arheološko nalazište Vrelo-Šarkamen, objekti Muzeja Krajine, kao i tri velikana Negotina sa kulturnim spomenicima koji su im posvećeni: Stevan Mokranjac, Đorđe Stanojević i Hajduk Veljko.

Zainteresovana publika postavku na Feliks Romuliani može razgledati do 24. septembra.

Peti Festival hrišćanske kulture počeo je u Zaječaru u sredu dočekom ikone Bogorodice Koločke i večernjim bogosluženjem u porti Saborne crkve rođenja presvete Bogorodice. Svečanom otvaranju festivala prisustvovao je dr Marko Nikolić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije, mr Nenad Radaković, izvršni direktor Nacionalnog parka „Đerdap”, sveštenstvo iz svih krajeva Timočke eparhije i veliki broj Zaječaraca.

Na otvaranju Festivala pojao je Hor Saborne crkve a prisutnima su se obratile zamenica gradonačelnika Grada Zaječara Marina Milić, direktorka Narodnog muzeja Zaječar dr Maja Živić i Marija Vukosavljević, autorka izložbe „Svete žene”, kojom je otpočeo ovogodišnji Festival, a koji je zvanično proglasio otvorenim vladika Ilarion.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close