KulturaSokobanjaSokobanja lepsa strana SrbijeVesti

“ETNOS” u Sokobanji čuva srpsku tradiciju

Turisti i svi posetioci Sokobanje tokom leta u Zavičajnom muzeju mogu razgledati izložbu domaće radinosti Etnološke radionice “Etnos”.

Članice ovih radionica istražuju i prikupljaju, u saradnji sa muzejskim stručnjacima, predmete koji su nekada bili u upotrebi, a sada se više ne koriste ili su nestali.
Takodje, prikupljaju, beleže i čuvaju od zaborava tradicionalne i duhovne vrednosti, izvorne pesme, igre, muziku, usmeno narodno stvaralaštvo, kroz organizovanje folklornih grupa i društva, i čuvaju od zaborava tradicionalnu srpsku kuhinju, stara jela i peciva, u okviru manifestacije “Zlatne ruke”.

Ljiljana Jovanović, članica ove radionice za Informativni portal istočne Srbije –Radio Magnum, kaže da “Etnos” postoji desetak godina i da se bavi očuvanjem starih zanata i tradicije ovog kraja.

“Posetioci naše izložbe mogu da vide raznovrstan program domaće radinosti. Mi se bavimo pletenjem, heklanjem, vezom, tkanjem… Takodje, ako to neki dogadjaj zahteva, spremamo i neka od starih tradicionalnih jela. Pored toga što se naši proizvodi mogu razgledati, oni se mogu i kupiti”, kaže Jovanović.

Sokobanjski “Etnos”, radi ostvarenja svojih ciljeva, okuplja zainteresovane građane za izradu predmeta domaće radinosti tradicionalnom obradom i motivima prepoznatljivim za određenu oblast, deluje na afirmaciju starih zanata angažujući zainteresovane mlađe osobe da te zanate nauče, ali i utvrđuje i beleži načine i metode tradicionalne obrade vune, kudelje, pamuka, počev od bojenja prirodnim bojama do izrade finalnog proizvoda.

Turisti i svi zainteresovani mogu da posete ovu radionicu i razgledaju izložene predmete svakog dana od 10 do 13 časova i od 17 do 20.30.

 

 

 

Projekat „Sokobanja, lepša strana Srbije“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave opštine Sokobanja.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close