DruštvoZaječar info

EPIDEMIJA DAJE KRILA NADRILEKARIMA


Ovih dana bavimo se maskama preko lica da bismo otkazali gostoprimstvo agensu pandemije, virusu korona, koji traži mesto za svoj opstanak. To radimo mi koji smo poznati kao gostoljubivi narod u drugim situacijama. Ali, maskama se zapravo brani cela naša planeta.

Pamti se vreme kada su kod nas difterija i šarlah činile pomor među decom, a vrebale su i mnoge druge zarazne bolesti. To vreme dobro je zapamtio doktor Laza K. Lazarević koji je tada počinjao svoju lakarsku praksu. Povod za poređenje tog i sadašnjeg vremena je nadrilekarstvo i javni govor.

“Medicinska praksa bila je pravo polje za varanje”, izrekao je lekar i književnik Laza u svom čuvenom eseju “Obmanjivanje publike lažnim lekovima” koji se našao na prvoj strani “Srpskih novina” 10. oktobra 1879. godine. Nije bilo jasnih granica između nadrilekarstva i tadašnje medicinske prakse. Varalice su navirale sa čudotvornim kapljicama, sirupima, eliksirima, čuvenim katranima itd. itd, što ga je nagnalo , a i prijatelji su ga nagovorili, da povede javan govor. Doktor Laza dalje kaže kako “nijedna druga nije tako izložena nestručnoj i neznalačkoj kritici kao medicina i što je publika ne ume ceniti koliko ona zaslužuje”. Dalje konstatuje “publika ne zna šta je efekat medicine i ne ume da ga nađe”. Za njega, Lazu, to predstavlja “pravu nesreću”. Tekst završava sa “Pozvani ovde imaju mesta, prava i dužnosti da čine svoje. Neka pojedinci ne ćute gde treba i gde se mora govoriti”. Bio je to početak duge borbe protiv nadrilekara i za javni govor, borbe koja i dalje traje.

Drugi veliki korak predstavljala je knjiga doktora Milana Jovanovića Batuta “Nadrilekar (o tome kako varaju, globe i zatiru narod)” koju je 1923. godine objavilo Ministarstvo narodnog zdravlja. “Njome ste sami sebi podigli spomenik, drugi od drugih vam ne trebaju”, napisao je tim povodom jedan poštovalac Milana Jovanovića Batuta. Imao je pravo, zaista, uvek je aktuelna.

Silina i savremenost Batutove knjige je upravo u proširenju pojma nadrilekarstva. I lekar postaje nadrilekar kada izgubi obraz, kao i njegov slično-sudbenik apotekar. A trebalo bi da su baš oni, zbog svoje obrazovanosti, nosioci najviših etičkih vrednosti. Naposletku da kažemo i reč, dve o savremenom trenutku koji je i bio povod njegovog spominjanja. Ceo svet se protivi širenju ovog vurusa nošenjem maski uz ostale mere predostrožnosti. Sve ostalo što se čuje ovih dana kod nas, nažalost, baš od lekara, remeti borbu sa virusom i spada u nadrilekarstvo i narod bi tome morao oštro da se suprotstavi. Takvim rečima pojedinaca treba otkazati gostoprimstvo u glasilima kao što merama zaštite otkazujemo virusu. O tome su nas davno podučili narečeni lekari prethodnici, po dobru za narod zauvek upamćeni.

Napisala doktor Slavica Žižić Borjanović iz Beograda
Članak je objavila “Politika” 29. jula 2020. godine

U Rajcu, 4. avgusta 2020. godine
Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button