KulturaVestiZaječar info

Dva kulturna događaja u Zaječaru: „Pesmom za lek-srcem za sve“ i „Čehovljeva soba“

Danas je u foajeu zaječarskog pozorišta održana pres-konferencija povodom dva predstojeća događaja: humanitarne manifestacije „Pesmom za lek-srcem za sve“, koja će biti organizovana u cilju pomoći ljudima obolelim od multiple skleroze ( događaj će biti 15. marta u 19 sati) i premijere predstave „Čehovljeva soba“, rađena prema pričama Antona Pavloviča Čehova (koja će biti premijerno izvedena 16. marta u 20 sati).

Predstava je rađena u režiji Nikole Zavišića, koji je zajedno sa Unom Đelošević adaptirao tekst.

Prema rečima Vladimira Đuričića, direktora zaječarskog teatra ovo scensko-muzičko putovanje u Čehovljevu dimenziju kroz devet sasvim različitih krugova života Antona Pavloviča predstaviće pomak u repertoarskoj politici zaječarskog pozorišta.

„Publika će po prvi put videti naše glumce u sasvim drugom izdanju, pokazaće neke svoje talente koje do sada nisu imali prilike da pokažu. Osim u redovnom repertoaru ova predstava će bez imalo sumnje otići na mnoge festivale i brojna gostovanja“, rekao je Đuričić.

O predstavi su govorili i reditelj Nikola Zavišić i dramaturg Una Đelošević.

Predstava se sastoji od devet priča. Od sasvim intimnih, malih događaja (priče „Ženska osveta“, „Otišla je“ i „Mekušac“), do velikih, glasnih, bučnih razmirica („Neopreznost“, „Kameleon“, „Činovnikova smrt“), pa preko nežne ali i surove zimske intime („Šala“) i, kako su ih nazvali „ženskih priča“ („U hotelu“, „Poslednja Mohikanka“).

U predstavi igraju: Marija Stanković, Gabrijel Bećarević, Ivana Bartunjek, Branislav Mijatović, Miloš Tanasković, Vujadin Milošević, Viktorija Arsić, Nataša Petrović, Sanja Nedeljković, Jelena Rajić i Ana Bretšnajder.

Članovi zaječarskog pozorišnog ansambla će osim što će glumiti, pevati i svirati, a bend predstave čine: Vujadin Milošević, Predrag Grbić, Miloš Tanasković, Ana Bretšnajder, Jelena Rajić, Marija Stanković i Ivana Bartunjek.

Ovaj događaj prati bogat kulturno-umetnički program u kome će nastupiti: Hor Saborne Crkve Rođenja Presvete Bogorodice, Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“ Zaječar, Biljana Ilić, profesori OMŠ „Stevan Mokranjac“ Zaječar, Folklorni ansambl „ZO-RA“ Bojana Krstić, Danijela Ružić, Ljuba Žeželj Petković, a okupljenima će se obratiti i Dušan Perišić, predsednik Međuopštinske organizacije multiple skleroze (MOMS) grada Zaječara.

U susretu sa novinarima, predsednica Ženske odborničke mreža grada Zaječara Slađana Stanković naglasila je da je sasvim pristojno prihvatiti činjenicu da među ljudima u našem društvu postoje i oni koji imaju različite zdravstvene probleme.

“Ja sam se među mnogobrojnima odlučila da govorim o Međuopštinskoj organizaciji multipla skleroze u Zaječaru i da ovaj humanitarni koncert bude posvećen njima jer sam prepoznala njihove probleme”, kazala je Stanković.

Zamenica predsednice Ženske odborničke mreže Biljana Ilić, govorila je o tome zašto se humanitarni događaj održava 15. marta.

“Pre svega 15. mart je dan romantizma, barem bi tako trebalo da bude, po nekom mom shvatanju. Baš 15. marta 1842. godine rođen je najveći pisac srpskog romantizma, Branko Radičević. Takođe je 15. mart 2003. godine vezan jza svetski događaj u smislu da je nekoliko milona ljudi u svetskim metropolama izašlo na ulice protestvujući protiv rata, koji je tada vođen u Iraku. Eto, nakon 20 godina od tada, čovečanstvo na žalost, još više bije razne bitke, ali je najznačajnija bitka za zdravlje i bitka protiv bolesti. U tom smislu je na jedan način suština ovog koncerta, gde se takođe mi borimo pesmom, stihom, perom, muzikom i dečijim osmehom za zdravlje za dobro raspoloženje”, rekla je Ilić.

Direktorka Turstičke organizacije Dragana Gogić Rajković je istakla:

„Ideja nam je da kroz pesmu, smeh, poeziju, muziku, druženje, prikupimo novčana sredstva, bolje upoznamo naše sugrađane sa članovima udruženja obolelih od MS-a. Ponosna sam na grad u kome sam rođena i na činjenicu da u ovom gradu ima mnogo onih koji vrlo rado idu, kako slogan kaže „pesmom za lek, srcem za sve“, istakla je Gogić Rajković.

Cena ulaznice za humanitarni događaj je simboličnih 100 dinara, a ko želi da donira više novca obolelima od MS-a, moći će da kupi neki od suvenira na prodajnoj izložbi, koja će biti organizovana u holu Pozorišta.

Humanitarnu manifestaciju “ Pesmom za lek-srcem za sve“ organizuju Ženska odbornička mreža grada Zaječara, Turistička organizacija grada Zaječara i Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button