DruštvoVestiZaječar info

Đurđevdanski sabor 14. put okupio čuvare tradicije (FOTO)

Već 14 godina u Gamzigradu se svakog maja, negde oko Đurđevdana, održava tradicionalna manifestacija „Đurđevdanski sabor“. I danas je ovaj sabor okupio čuvare tradicije, ljubitelje narodnih igara i pesama, narodnih rukotvorina, tradicionalnih jela, ali i mlade sportiste i rekreativce, učesnike tradicionalnog turnira u malom fudbalu.


U kulturno-umetničkom programu, koji je otvorio zdravičar Tiosav Ćirić, nastupili su: Gradski folklorni ansambl “Zora” i kulturno-umetnička društva „Božur” iz Zvezdana i “Nikola Pašić” iz Zaječara.

Gostima je dobrodošlicu na 14. Đurđevdanski sabor poželeo gradski većnik Vujadin Milošević.

“Grad Zaječar kao generalni pokrovitelj svih seoskih manifestacija, a možemo da se pohvalimo da skoro svako selo ima makar jednu svoju, a neka sela imaju i više manifestacija tokom godine, sa svojim ustanovama Centrom za kulturu i Turističkom organizacijom ima jedan zadatak, a to je da ove manifestacije održimo i da ih ako je moguće iz godine u godinu poboljšavamo”, rekao je Vujadin Milošević otvarajući sabor.

Za najlepšu pastiricu izabrana je devojka pod rednim brojem jedan Hristina Veljković iz Vražogrnca, prva pratilja je pod rednim brojem pet Nikolina Stošić, a druga pratilja je devojka pod rednim brojem četiri Katarina Stojanović.

Najukusniju jagnjeću čorbicu danas su pripremile Višica Krstić i Slađa Lazarević iz Gamzigrada, drugo mesto pripalo je Ljubi i Dragutinu Đorđeviću iz Gamzigrada, dok je treću poziciju na ovom takmičenju osvojio Srbislav Pavlović iz Vražogrnca.

Najlepši đurđevdanski venčić isplela je Jasmina Todorović, članica kulturno-umetničkog društva “Nikola Pašić”, dok su drugo i treće mesto osvojile Jasna Makulović i Marija Novaković, članice Gradskog folklornog ansambla “Zora”.

Kulturno-umetničkom programu prethodio je prikaz narodnog običaja „Promuz ovaca“, priređena je i izložba tradicionalne trpeze, a svečano su otvorene i renovirane prostorije seoske ambulante.

“Danas smo na istom mestu gde smo prošle godine otvorili renovirane prostorije mesne zajednice, a danas evo otvaramo i renovirane prostorije ambulante, te mogu da kažem da je to jedan od pravih pokazatelja da ljudi koji su na čelu Mesne zajednice u Gamzigradu treba da budu primer kako treba da funkcioniše Savet mesne zajednice, a sigurno je da je ovo jedan od načina da se zdravstvena zaštita podigne na viši nivo, posebno u seoskim sredinama”, rekao je prilikom otvaranja renoviranih prostorija Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika.


U okviru sabora organizovan je i turnir u malom fudbalu, a učestvovalo je 11 ekipa u kategoriji seniora i četiri ekipe u mlađoj kategoriji.

Pobednik turnira i osvajač novčane nagrade u iznosu od 7.000 dinara je ekipa Osnića, dok je drugo mesto pripalo “Rokfelerima”, a treće ekipi “Ne znam”. U mlađoj kategoriji prva tri mesta pripala su ekipi OFK 019, a četvrtoplasiran je “Gamzigrad junajted”. Najbolji strelac u ovoj kategoriji je Vasa Lazarević, a najbolji golman Aleksa Vučić.
Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close