VestiZaječar info

Deca iz zaječarske Ustanove “Oblutak” provela lep dan sa učenicima Medicinske škole

U okviru obeležavanja Dečje nedelje, u Ustanovi za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Oblutak” u Zaječaru, danas je pored druženja sa učenicima prve godine zaječarske Medicinske škole, realizovana likovna i muzička radionica. Deca iz Oblutka su ovom prilikom dobila materijal za radionice, didaktička sredstva, puzle, društvene igre i kocke za slaganje. Današnjim aktivnostima prisustvovao je i direktor škole Davor Janković.

Cilj aktivnosti bio je razvoj pozitivne socijalizacije, negovanje tolerancije, drugarstva, empatije i ljubavi među decom, buđenje samosvesti i svesti o uvažavanju drugog kod dece, afirmisanje drugarstva, različitosti, negovanje dečjeg stvaralaštva, poštovanje prava deteta kroz zajedničke aktivnosti dece iz skole i dece iz Oblutka.

“Dečja nedelja” se tradicionalno održava u prvoj nedelji meseca oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na njihove potrebe i prava u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, pravo da odrastaju u sto boljim uslovima, na jednake sanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

Ove godine, Dečja nedelja obeležava značajan jubilej, 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima deteta, najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti ljudskih prava koji se tiče deteta, kao i najšire prihvaćenog pravnog instrumenta za zaštitu ljudskih prava.

Dečja nedelja podstiče unapređenje položaja deteta u našem društvu kroz kontinuirani razvoj svih uslova i pružanje finansijske, socijalne, zdravstvene, kulturne i obrazovne podrške za ostvarenje ovih ciljeva.

Ove godine Dečja nedelja se obeležava od 7. do 13. oktobra pod sloganom “Da pravo svako – dete uživa lako”.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close