VestiZaječar info

Danas je Sveti Mrata, dan kada se po jutru poznaje kakva će zima biti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 24. novembra slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, koji se u narodu još naziva Mratindan. Sveti Stefan Dečanski ili Stefan Uroš III Nemanjić je bio sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Otac je naredio da ga oslepe, a sin da ga u starosti udave.

Nekada se na ovaj dan u narodu proslavljao Sveti Martin. Crkvenom odlukom na ovaj dan premeštena je slava posvećena srpskom kralju Stefanu Dečanskom. Tada se priređuju Krsne i zavetne slave u svim našim krajevima, osim u selima Ovčeg polja, u nekim u Pčinji i Skopskoj Cernoj Gori, koji Stefana Slepog proslavljaju 22. oktobra.

Sveti mučenik Stefan Dečanski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana. Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naređenju lakomislenog sina udavljen. Pet godina proveo je kao sužanj u carigradskom manastiru Svedržitelja. Svojom mudrošću, krotkošću i blagodušnošću prevazišao je sve monahe. Kada se navrši pet godina njegovog sužanjstva, javi mu se Sveti Nikola i povrati vid. U znak zahvalnosti svetitelju i Bogu, Stefan sagradi prelepi hram Božji – Dečane. Umro je 1336. godine primivši venac besmrtne slave Svevišnjeg, kome je verno služio.

U narodu, posebno u istočnoj Srbiji, postoje interesantni običaji povezani s ovim praznikom koji potiču iz paganskih vremena.

Po jednom, na Martindan su Stari Sloveni slavili kult vuka koji je istovremeno moćan protivnik i zaštitnik od demona. Tako je nastalo verovanje da 24. novembra Sveti Mrata saziva sve vukove i određuje im koliko ovaca od kojeg domaćina smeju da pojedu te zime tako da nikome ne nanesu preveliku štetu.

Otud i običaj da se ovce ne izvode na ovaj dan iz tora.

Takođe, postoji i izreka: “Sveti Mrata, sneg do vrata”, kojom je označen početak zimskog, hladnog i snežnog perioda godine.

Prema verovanjima u pojedinim delovima Srbije, ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje, ali ako se ponaša razmaženo i negoduje, godina će biti loša. U ovim danima ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.

Postoji verovanje ako je na Mratindan maglovito vreme, zima će biti promenljiva. Ako je dan sunčan i vedar, zima će biti mrazovita. Ukoliko imate bilo kakav problem sa očima, danas bi trebalo da se pomolite ovom svecu, izgovarajući ove reči:

– Tebi, bogoslavni Velikomučeniče, izvrsnome zaštitniku, prinosi pobedne i blagodarne pesme Crkva, koju ti izbavljaš od zala. I ti, imajući slobodu pred Bogom, oslobađaj nas od svih opasnosti, da ti kličemo: Raduj se, kralju Stefane, mučenika ukrase!

Narod ga je po svetom Martinu nazvao Mrata.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button