DruštvoVestiZaječar info

Danas je Međunarodni dan sestrinstva: U Specijalnoj bolnici „Gamzigrad“ neizmeran doprinos u lečenju pacijenata daje 26 medicinskih sestara

U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“ u Gamzigradskoj banji danas je obeležen Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. U toj zdravstvenoj ustanovi radi 26 medicinskih sestara i tehničara koji neizmerno daju veliki doprinos u lečenju i rehabilitaciji pokretnih, teže pokretnih i nepokretnih pacijenata.

O njihovom radu, zalaganju i požrtvovanju govori i podatak da je iz godine u godinu sve veći boj pacijenata na Odeljenju za lečenje i rehabilitaciju nepokretnih pacijenata, a da je broj medicinskih sestara i tehničara nepromenjen.

„U ovoj zdravstvenoj ustanovi, služba medicinskih sestara i tehničara organizovana je po odeljenjima. Tako imamo Odeljenje za lečenje i rehabilitaciju pokretnih pacijenata, Odeljenje za lečenje i rehabilitaciju otežano pokretnih i nepokretnih, kao i Odeljenje za hiberbaričnu oksigenaciju. Uloga medicinskih sestara i tehničara u Specijalnoj bolnici je kompleksna i složena“, istakla je glavna sestra Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“ Maja Miloradović.

Služba od 26 medicinskih sestara raspoređena je u tri smene, tako da su odeljenja pod stručnim nadzorom 24 sata.

„Broj pacijenata na Odeljenju za rehabilitaciju i lečenje nepokretnih pacijenata iz godine u godinu je sve veći, a broj medicinskih sestara isti, pa bih posebno istakla nesebično požrtvovanje medicinskih sestara i tehničara na tom odeljenju“, dodaje Maja Miloradović. .

O značaju rada medicinskih sestara i obeležavanju današnjeg dana, govorio je i Dr Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“, koji je podsetio na teškoće koje je donela epidemija korona virusa, izrazio nadu i uverenje da će se normalizacijom situacije, kadar zanoviti i održati kvalitet usluga u ovoj ustanovi.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara, ispred Specijalne bolnice za regabilitaciju „Gamzigrad“ postavljeni su punktovi za merenje pritiska, šećera u krvi, telesne težine, visine. Prisutni su osim provere opšteg zdavstvenog stanja, mogli da dobiju i korisne medicinske savete, a nakon toga prošetaju Stazom zdravlja.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u celom svetu svake godine 12. maja, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Procenjuje se da u svetu ima oko 27,9 miliona medicinskih sestara/tehničara. Još pre pandemije nedostajalo je 5,9 miliona medicinskih sestara u svetu. Zbog postojećeg manjka sestrinskog kadra Međunarodno veće sestara (ICN) procenjuje da će biti potrebno 13 miliona medicinskih sestara/tehničara širom sveta da popune upražnjena mesta u narednih nekoliko godina.

Statistika kaže da će se u narednih 10 godina svaka šesta medicinska sestra/tehničar penzionisati, što znači da je potrebno odškolovati 4,7 miliona novih sestara/tehničara u svetu.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button