VestiZaječar info

DANAS JE ĐURĐIC: Verovanja kažu da ništa ne treba da iznosite iz kuće

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju spomen na prenos moštiju Svetog Georgija, velikomučenika i borca za hrišćanstvo.

Ovog dana crkva praznuje prenos moštiju svetog Georgija (sv. Đorđa) iz Nikomidije u grad Lidu Palestinsku, gde postrada u vreme cara Dioklecijana. Po predanju, Sveti Georgije, koji je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru, pogubljen je 303. godine. Prenos moštiju je izvršen po ličnoj želji svetitelja, koji je želeo da počiva u rodnom kraju i kod svojih bližih.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama Sveti Đorđe je predstavljen kako – jašući na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem – ubija aždaju, koja je simbol paganske vere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

U Srbiji postoji verovanje da se na Đurđic ništa ne sme izneti iz kuće jer ćete u suprotnom cele godine imati samo rashode bez prihoda.

Đurđic se slavi kao krsna slava. Narod ga slavii kao prvi dan Mratinaca, koje najviše praznuju i stočari. Mratinci su dani od Đurđica do svetog Mrate, 24. novembra.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close