VestiZaječar info

Dalibor Nakić, predsednik Saveta romske nacionalne manjine obišao Društvo Roma u Zaječaru

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, posetio je juče Društvo Roma u Zaječaru i tom prilikom razgovorao sa predstavnicima Društva i njegovim članovima, o aktuelnim problemima Roma na području grada Zaječara, ali i postignutim ovogodišnjim rezultatima.   

“Ideja Nacionalnog saveta je da se direktnim posetama Romima na terenu, upoznamo sa njihovim problemima, sa svim onim što ih muči. Mi naravno mnoge probleme znamo, ali isto tako njima mnogo znači kada neko od njihovih predsednika dođe do njih, obiđe ih i vidi kako oni žive, i kako može da im se pomogne. Za godinu dana od kako je formiran četvrti saziv Nacionalnog saveta, mi smo obišli preko 150 romskih naselja, razgovarali sa Romima, predstavnicima lokalnih samouprava i pokušavamo da iznađemo najbolje mehanizme za podršku Romima na lokalu”, rekao je Nakić.

Prema rečima Miljana Rašića, predsednika Društva Roma i člana Nacionalnog saveta Roma Srbije, ovakve posete su od velikog značaja jer se na taj način prikupljaju informacije na terenu, nakon čega se pristupa rešavanju problema. Najveći problem Roma, prema njegovim rečima je i dalje nezaposlenost.

“Ja sam jedan od članova Nacionalnog saveta Roma Srbije, i ovo je, čini mi se, po prvi put, da Timočka krajina ima predstavnika u najvišem našem telom koji se bavi Romima. Ovo je druga poseta predsednika u okviru koje je obavljen razgovor sa našim pedagoškim asistentima, sa kolegama iz Bora, i dotakli smo probleme Roma kako na lokalu, tako i šire”, rekao je Rašić i dodao:

“I dan danas imamo veliki broj nezaposlenih, statistika pokazuje da je 0,03 odsto Roma zapošljeno na teritoriji Srbije, a nezvanično ima preko 600.000 Roma u Srbiji. I u Timočkoj krajini postoji problem oko zapošljavanja, tu su i dalje predrasude, diskriminacija. Ono što je svetla strana je da od uvođenja pedagoških asistenata, mi sada imamo veliki broj dece koja završavaju osnovne, srednje škole, fakultete”.

Na sastanku je rečeno da je kroz istoriju Roma veoma važno očuvanje tradicije, po čemu su Romi i prepoznatljivi širom sveta.

“Folklor i kultura su u celinu jako bitni za Rome, posebno za očuvanje nacionalnog identiteta. Mi smo kao nacija veoma ponosni na naš doprinos kako srpskoj, tako i celokupnoj svetskoj kulturnoj baštini. Imamo dosta toga da ponudimo svetu. Nacionalni savet će svakako podržavati kulturne manifestacije gde se promoviše kultura Roma”, rekao je Nakić.

David Georgijev, predsednik Odbora za mlade Rome i umetnički rukovodilac Folklorne sekcije Društva Roma u Zaječaru je na sastanku najavio da će mladi nastaviti sa organizovanjem raznih aktivnosti.  Već 2. decembra, na gradskom trgu će biti organizovana akcija, gde će, u okviru projekta koji se realizuje sa Asocijacijom za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije, podeliti kondome i drugi materijal, a sve u okviru obeleževanja Dana borbe protiv side, koja se tradicionalno obeležava prvog dana u mesecu decembru.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić je nakon sastanka, zajedno sa predstavnicima Društva Roma, obišao romsku porodicu koja živi u teškim uslovima, suočena sa mnogobrojnim problemima.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close