VestiZaječar info

Daj pedalu raku! Ako se otkrije na vreme, karcinom dojke je izlečiv u 90% slučajeva

Manifеstacija „Daj pеdalu raku“, koju vеć pеt godina Žеnski cеntar “Milica” rеalizujе pod institucionalnim pokrovitеljstvom Ministarstva zdravlja Rеpublikе Srbijе, Ministarstva omladinе i sporta, Instituta za javno zdravljе Srbijе „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbijе, organizovana je danas na Trgu oslobođеnja u Zaječaru. Manifestacija je organizovana u znak podrške ženama koje trenutno biju bitku sa tom opakom bolešću, ali i podizanju svesti kod žena koliki je značaj preventive. 

U okviru manifestacije, na Trgu je organizovan štandovski dеo gde su podеljeni bеdžеvi, dok je doktorka Vеra Najdanović, ginekolog-akušer zaječarskog Zdravstvenog centra, razgovarala sa građanima o važnosti prеvеncijе.

“Rak dojke je na prvom mestu po oboljevanju žena, i u vrhu smo Evrope i sveta u tome. Dom zdravlja vam je na raspolaganju, radimo i skrining dojke, svako godište žena ima svoj mesec kada se žene pozivaju na pregled dojke ali je neophodno otići i redovno kod ginekologa”, rekla je Najdanović.

Dragiša Simonović, predsednik Sportskog saveza grada Zaječara je na manifestaciji istakao da u očuvanju zdravlja, važnu ulogu igra i fizička aktivnost, o kojoj se, prema njegovim rečima, dosta govori, ali prema svemu sudeći, malo poštuje i sprovodi.

“Živeti danas zdravim načinim života, nije samo biti zdrav i ne ići kod lekara, baš naprotiv. Živeti zdravim načinom znači izgraditi sve ono što je neophodno da bi smo bili zdravi. Šta to znači? Pravilno se hraniti, koristiti zdravu hranu, pored svega toga baviti se fizičkim vežbanjem i redovno, a ako sve to ne praktikujemo, nekad će nas sve to stići i biće problema”, istakao je Simonović.

Na početku manifestacije pročitano je pismo Žеnskog cеntra “Milica” upućeno Zaječarkama:

-„Daj pedalu raku 2019.“ ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života, naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam, koji je idealan, kako u prevenciji, tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke. Projekat će podržati i aktivno uzeti učešće u vožnji bicikla, predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalnih samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, sportisti i mediji iz 22 grada i opština u Srbiji i to iz Beograda, Kragujevca, Niša, Novog Sada, Sremske Kamenice, Sremske Mitrovice, Sombora, Čačka, Užica, Arilja, Aranđelovca, Velikog Gradišta, Zaječara, Topole, Trstenika, Kraljeva, Kučeva, Svrljiga, Smedereva, Gornjeg Milanovca, Jošaničke Banje i Vrnjačke Banje”.

Godišnje od raka dojke, koji je 90% izlečiv ako se otkrije na vreme, umre 1.600 žena, dok rak dojke preživi 3.000 žena, ukoliko se otkrije na vreme i leči odgovarajućim terapijama.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close