VestiZaječar info

CRVENI METEO-ALARM: Ne izlazite bez preke potrebe

Velike vrućine tokom dana i tropske noći naročito se teško podnose u gradovima. Asfalt i beton isijavaju toplotu, teško se diše a temperature znatno prevazilaze one zvanične izmerene u hladu. Lekari savetuju oprez.

Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina sa velikom verovatnoćom će se nastaviti i početkom naredne nedelje.

Zbog visokih temperatura koje će dosezati do 40 stepeni Celzijusa u hladu danas je u celoj Srbiji na snazi crveni meteo-alarm, što znači da vreme može da bude opasno po zdravlje i da je, iako vremenske pojave nisu neuobičajene, potreban oprez, pa stručnjaci naglašavaju da u toku najtoplijeg dela dana ne treba boraviti na otvorenom bez stvarne potrebe.

Stručnjaci savetuju da se tokom dana spuste roletne, zastori, draperije ili tende na sunčanoj strani stanova i kuća i naglašavju da bi trebalo rashladiti prostorije u kojima se boravi, naročito ukoliko u njima borave deca, trudnice, osobe strarije od 60 godina i osobe sa hroničnim zdravstvenim tegobama.

Savetuje se boravak u najhladnijoj prostoriji stana ili kuće, naročito noću, a ukoliko je moguće, tokom noći i ranih jutarnjih sati trebalo bi ostaviiti sve prozore otvorenim, sa podignutim roletnama, kako bi se prostor adekvatno provetrio i rashladio.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button