VestiZaječar info

Članovi zaječarskog Dečijeg centra na 9. Festivalu inkluzivnih scena preOKRET u Rijeci

Članovi “Dečijeg centra“ Zaječar nastavljaju da hodaju “U korak sa inkluzijom“. Nakon Srbije, Severne Makedonije i Bugarske, sa partnerima iz Bugarske i Makedonije zakazano je okupljanje u Rijeci na 9. Festivalu inkluzivnih scena preOKRET.

Nakon višednevnih radionica biće izvedena zajednička predstava  „6 PRIJEVODA TRAŽI AUTORA“. Predviđena je i projekcija omnibusa „Obojimo svet“, čiji su autori učesnici projekta.

Uz partnerske organizacije saradnici zaječarskog Dečijeg centra su Udruženje „Duga“ iz Negotina i ŠOSO „Jelena Majstorović“.

“U korak sa inkluzijom” (Catch up With the Inclusion) je projekat malog partnerstva u oviru programa Erasmus+. Partnerstvo obuhvata četiri organizacije: „Dečiji centar“ iz Zaječara (Srbija), Plesni kolektiv “Magija“ iz Rijeke (Hrvatska), koji radi u okviru Udruge osoba sa dječijom i celebralnom paralizom, zatim Kulturen center“Eureka“ iz Skoplja (Makedonija) i ‘’Fondacia podkrepa za realizacija’’ iz Vidina (Bugarska).

Fondacija Tempus, koja u Srbiji sprovodi program Erasmus+, zadužena je za praćenje aktivnosti. U toku 20 meseci, od aprila 2023. godine, do decembra 2024. godine, grupe mladih sa invaliditetom i volonteri organizacija, putovaće na različite festivale i učestvovaće u umetničkim aktivnostima sa namerom da se široj publici približe umetnički kapaciteti i stvaralačke mogućnosti inkluzivnih praksi.

Opšti cilj projekta je unapređenje kvaliteta kulturnog i umetničkog života mladih sa invaliditetom kroz kreativno neformalno učenje, participaciju i mobilnost.

„Kroz zajednički rad želimo da smanjimo socijalnu distancu između mladih sa invaliditetom i mladih iz opšte populacije, obezbedimo ravnopravno učešće mladih sa invaliditetom, učinimo ih vidljivim i razvijemo kapacitete različitih aktera u lokalnim zajednicama za aktivnu inkluziju“, poručuju iz zaječarskog Dečijeg centra.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button