DruštvoMladi u fokusuZaječar info

Nastavljena misija osnaživanja mladih devojaka

ČLANICE ZAJEČARSKOG “DEČIJEG CENTRA” USPEŠNO PROŠLE OBUKU ZA VOĐENJE GRUPA PREMA MODELU “MOĆ PROMENE”

Nakon uspešno realizovanog prvog ciklusa radionica grupa samopomoći preventivnog programa “Moć promene” za devojke, ”Dečiji centar” Zaječar nastavlja svoju misiju osnaživanja mladih devojaka.

Obuka za formiranje i vođenje grupa podrške i samopomoći prema modelu ”Moć promene”, održana je početkom avgusta u hotelu “Kraljevi Čardaci” na Kopaoniku.

Ovoj obuci prisustvovalo je devetnaest učesnica iz različitih udruženja širom Srbije, a među njima su se našle i dve Zaječarke. Anđela Milošević i Jovana Prvulović, članice “Dečijeg centra” Zaječar. One su na Kopaoniku uspešno savladale obuku za voditeljice grupe podrške. Obuci je prisustvovala još jedna Zaječarka, Jelena Jovanović, psihološkinja i psihoterapeutkinja, jedna od edukatorki “Dečijeg centra” Zaječar. Jelena se na pomenutoj obuci oprobala u ulozi predavačice.

Cilj obuke jeste priprema budućih voditeljica grupa samopomoći za rad sa devojkama. Kroz obuku im se ukazuje i na važnost tema kojima će se baviti, kao i na moguće načine na koje ih mogu obraditi. Velika prednost ovakvog načina rada za devojke jeste njihovo osposobljavanje da uvide koje steknu u okviru grupa samopomoći koriste u svakodnevnom životu.

Projekat ”Moć promene i moć prevencije rodno zasnovanog nasilja” u Srbiji sprovodi Udruženje ”Fenomena” iz Kraljeva u saradnji sa sedam partnerskih organizacija, u vidu kampanje za promenu stavova i ponašanja, u cilju prevencije nasilja nad ženama i devojkama. Projekat od 2019. do 2022. godine podržava UN Trust Fund to End Violence against Women. 

Deca uče o svetu oko sebe i tome ko su oni sami tako što su deo tog sveta i posmatraju ga. Ako devojčice gledaju oko sebe diskriminaciju žena, seksizam i nasilje, ako vide da je “normalno” da su žene isključene, da žene manje zarađuju, da ih nema na pozicijama odlučivanja, odnosno da su manje vredne i manje cenjene, kako onda očekujemo da devojčice nauče suprotno? Kako će u takvom svetu naučiti da su vredne, važne, da imaju jednaka prava, da je njihov doprinos svetu jednako važan kao i doprinos dečaka? Jedini način je da stvorimo svet u kojem će žene biti ravnopravne, poštovane i sigurne. Borba za rodnu ravnopravnost je borba za pravedniji i sigurniji svet za sve. Jer svet u kojem se one najranjivije osećaju sigurno je bolji svet za sve nas.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Oznake
Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close