KulturaVestiZaječar info

Časopis za arhivistiku i istoriografiju „Arhivsko nasleđe“ ugledao svetlost dana

U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru, danas je priređena promocija časopisa za arhivistiku i istoriografiju „Arhivsko nasleđe“, broj 13 i 14. Kao i u prethodnih 12 brojeva, u ovom dvobroju objavljen je veliki broj stručnih i naučnih istraživačkih radova, na osnovu arhivske građe koja se čuva u zaječarskom arhivu i ustanovama širom Srbije, a koje svedoče o značajnim događajima i ličnostima sa područja Timočke krajine i šire.

Ovo zaječarsko glasilo je, može se reći, postalo prepoznatljivo po sadržaju, i ono se iz broja u broj stalno potvrđuje kvalitetom radova i dokazuje opravdanost svog postojanja.

Cilj je i bio da se publikovanjem radova sačuvaju od zabrava događaji i ličnosti iz naše prošlosti. I danas postoje mnoge neistražene naučne oblasti i neobrađene teme, koje treba obraditi, pa samim tim i ova misija “Arhiva” dobija sve više na značaju.

“Izuzetno smo srećni što će posle dve godine ovaj časopis ugledati svetlost dana i javnost će moći o njemu da sudi. U njemu se nalazi 19 autorksih članaka iz istoriografije i arhivistike. Možemo izdvojiti posebno nekoliko članaka koji pre svega govore o Miljanu Miljkoviću, Zaječarcu koji je svojim delima na neki način napravio konture današnjeg Zaječara, to je jedan od zanimljivijih članaka. Takođe, u današnjem dvobroju se nalaze neki novi autori, neki novi pogledi na istoriju koja je iza nas i nadamo se da će Arhiv i u narednom periodu u što većem broju iz svog rudnika kulturnog blaga prikazivati delove javnosti na opšte zadovoljstvo”, rekao je Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva u Zaječaru.

Autori radova su arhivisti, bibliotekari, etnolozi i antropolozi, geografi, naučni radnici, istoričari, profesori, publiciste, samostalni istraživači…

“Arhivsko nasleđe” će u buduće sarađivati sa istraživačima, koji žele da objavljuju rezultate svoga rada u tom stručnom časopisu i javnosti prezentuju istorijske dokumente ili fotografije, i obelodane uspomene iz prošlosti. Istovremeno će “Arhivsko nasleđe” ukazivati na građansku dužnost, ali i pozivati pojedince i institucije, da predaju arhivska dokumenta Istorijskom arhivu “Timočka krajina” u Zaječaru.

Na početku današnje promocije minutom ćutanja odata je počast nedavno preminulom dugogodišnjem radniku Arhiva u Zaječaru Zoranu Jankoviću.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close