BorLepša strana BoraProjektiVesti

SO BOR: Suficit u budžetu 5,5 miliona dinara

Odbornici SO Bor razmatrali su na jučerašnjoj sednici predlog izveštaja o realizaciji budžeta za devet meseci ove godine. Suficit u budžetu u ovom periodu iznosi 5,5 miliona dinara, što je značajno manje u odnosu na 43 miliona, koliko je iznosio suficit u prvih šest meseci. 

U prvih devet meseci ostvarenje planiranog budžeta je 57 procenata bez prenetih sredstava iz prethodnih godina.

Prema rečima načelnice Odeljenja za finansije, Danijele Jovanović razlozi za ovu razliku jesu neutrošena sredstva iz prethodnih godina, a koja ne ulaze u obračun suficita.

„U odnosu na isti period prošle godine više je izvršenih rashoda za kapitalne izdatke i socijalnu zaštitu, a manje za zaposlene i subvencije. Budžet je ostvario 127 miliona dinara više, a razlozi su veći prihod od poreza na zarade, isplate zaostalih zarada zbog tužbi zaposlenih i veće kontrole poreskog odeljenja”, objašnjava Danijela Jovanović.

Usvojena je i druga odluka o rebalansu budžeta, koji je u odnosu na prvi umanjen za 165 miliona dinara. Razlog je što gašenjem Direkcije za izgradnju Bora i Borskog turističkog centra njihove obaveze neće biti realizovane do kraja novembra.

Zbog likvidacije Direkcije za izgradnju i Borskog turističkog centra odbornici su usvojili odluku o organizaciji Opštinske uprave, jer je neophodno usaglasiti rad javnih preduzeća i mogućnost njihovog funkcionisanja u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu zbog rešavanja statusa Direkcije za izgradnju i prenošenja poslova iz njene nadležnosti na Opštinsku upravu.

Na osnovu odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u javnom sektoru, radnici u ovim preduzećima biće, putem internog konkursa, preraspoređeni iz direkcije za izgradnju u novi sektor Opštinske uprave za planiranje i razvoj, a iz Borskog turističkog centra u Sportski centar i Turističku organizaciju Bor.

Odbornici Skupštine opštine Bor prihvatili su i odluku o kreditnom zaduženju Javnog preduzeća za stambene usluge od 200 miliona dinara za potrebe Toplane radi plaćanja energenata za prošlu i ovu grejnu sezonu. Iako su dugovanja Toplane izuzetno velika, problem je takođe što nije bilo većih ulaganja u modernizaciju.

„Toplana jeste u dugovima, ali ne većim od ostalih toplana. Mogu da kažem da je ona jedna od uspešnijih. Do sada nije imala kredit, ali i to je normalan vid poslovanja”, rekao je predsednik Opštine Bor Živorad Petrović.

Na sednici skupštine opštine Bor za novog direktora borskog Doma zdravlja imenovana je doktor Vesna Radosavljević, a za vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije dosadašnji pomoćnik predsednika Opštine Bor za informisanje Aleksandra Stojanović- Čulinović. Odbornici su dali zeleno svetlo i predlozima o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u srednjim i pojedinim osnovnim školama i upravnih odbora predškolske ustanove za decu Bambi i Regionalnog centra za talente.

Usvojene su i odluke o likvidaciji Direkcije za izgradnju i Borskog turističkog centra i imenovi novi v.d. direktora u Domu zdravlja i Turističkoj organizaciji Bor.

Odbornici su dali i saglasnost za kreditno zaduženje JP za stambene usluge za potrebe borske Toplane.

Autor: Emina Stanković

Projekat „Lepša strana Bora“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta opštine Bor.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close