DruštvoVestiZaječar info

BOLJE POVEZIVANJE GRADSKE UPRAVE SA ZAJEDNICOM: Građani izneli predloge

U Gradskoj upravi u Zaječaru održane su konsultacije sa građanima u vezi toka procesa kreiranja budžeta, odnosno predlaganja projekata koji se finansiraju kroz program ,,Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana”. U cilju utvrđivanja određenih smernica na osnovu projеktnih idеja, nakon održanih konsultacija sa građanima, biće raspisan javni poziv za učešće građana u rešavanju dela problema lokalnih zajednica, manjih zahvata na uređenju javnih površina, kao i unapređenja položaja osetljivih grupa.

Juče je održan treći sastanak u toku konsultativnog procesa u vezi pripreme Javnog poziva i Pravilnika za finansiranje takozvanih malih građanskih projekata, odnosno inicijativa neformalnih grupa. Sastanci su već održani u Velikom Izvoru i u Petoj mesnoj zajednici i nije bilo nekih novih predloga u odnosu na predloge od prošle godine. Uglavnom ljudi hoće igrališta, zelene površine, uređene prostore oko zgrada, sve ono što je i predviđeno pravilnikom prošle godine.

Sve ovo se realizuje u okviru projekta „Odgovorne lokalne finansije i uključivnje građana“, koji zajedno sprovode Grad Zaječar i Helvetas.

„Cilj i ideja je da se Gradska uprava poveže sa zajednicom i sa građanima, da građani znaju da imaju pravo da sami predlažu šta će da se finansira na teritoriji grada, malih stambenih zajednica ili nekih gradskih četvrti, ulica gde žive. Princip je da se prikupe potpisi građana, za grad treba da bude 12 validnih potpisa građna koji su izmirili porez na imovinu u trenutku podnošenja zahteva i inicijative. Potpisnik inicijative može da bude bilo ko od grupe građana“, kaže Ivana Živić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i članica komisije.

Ovo je druga godina kako se sprovodi ovaj projekat i iz budžeta grada je ove godine opredeljeno milion dinara. Prošle godine su uspešno realizovana četiri projekta ukupne vrednosti milion i 650 hiljada dinara. 

Prema rečima Ivane Živić, bila je potrebna i tehnička dokumentacija za te inicijative, koju je grad platio iz sopstvenog budžeta.

„Najviše su se uređivali prostori oko zgrada, zelene parkovske površine, jer je ljudima bilo važno da taj prostor oko zgrada bude mesto gde će i da sede da se druže sa komšijama. Jedan od projekata je bio i prostor za odlaganje smeća, plato za kontejnere, jedna zgrada je imala problem zbog slivanja vode pa su sređivane staze oko zgrade“

Učešće zajednice, odnosno neformalne grupe građana koji apliciraju je 10 odsto od vrednosti projekta. Sufinansiranje može da bude i u okviru volonterskog rada gde je cena sata 125 dinara, a to zavisi od toga koliko će građana da učestvuje i koliko će sati da rade. Građani mogu da obezbede i neku donaciju, što je bio slučaj prošle godine.

Nakon ovog sastanka u toku sledeće nedelje konkuriše se za novac Helvetasa, potpisuje se ugovor sa njima kako bi se na opredeljenih milion dinara iz budžeta grada dobilo još 650 hiljada dinara. Nakon toga grad raspisuje konkurs koji će trajati oko mesec dana. U toku trajanja konkursa biće održan i Dan otvorenih vrata kako bi prijave stigle ispravne, a nakon toga će komisija  rangirati i birati projekte. Potom slede  javne nabavke preko nadležnog odeljenja Gradske uprave, bira se izvođač radova  ili dobavljač opreme.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button