BorDruštvoVesti

Bezbednost mladih -Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru

Povodom obeleževanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, juče je u Domu omladine u Boru, organizovano predavanje pod nazivom „Bezbednost mladih lica u saobraćaju na teritoriji grada Bora“. Tim povodom predstavljen je i projekat “Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru“ koji jasno obuhvata lokacije u gradu gde se najčešće dešavaju saobraćajne nezgode, ali isto tako prezentuje šta to utiče na njih, kao i koje su to sigurne staze za kretanje po gradu.

Istraživanja pokazuju da svake dvadeset tri sekunde pogine jedna osoba u saobraćaju, a na svaka tri minuta na putevima širom sveta jedno dete izgubi život. Neuporedivo veći broj njih zadobije lakše ili teže povrede i kao takve često ih trajno onesposobe za kasniji život.  Na dnevnom nivou, u Srbiji se u proseku dogodi 100 nezgoda, dva lica izgubi život, dok 50 bude teže ili lakše povređeno. Ono što svakako najviše zabrinjava je podatak da u 30 odsto slučajeva lica koja smrtno stradaju u saobraćaju su lica mlađa od 25 godina. Ovakva crna statistika na srpskim putevima predstavlja veliki problem, na kome, kako kažu stručnjaci, treba što više raditi.

„Na svetskom nivou godišnje u saobraćaju smrtno strada 1,5 miliona ljudi. U poslednjih 35 godina u Srbiji život je izgubilo 40 hiljada ljudi, to je grad veličine Bora ili Zaječara. Na dnevnom nivou u Srbiji se u proseku dogodi 100 nezgoda, dva lica izgubi život a 50 bude teže ili lakše povređeno. Ono što je zabrinjavajuće je to da su lica od 15 do 30 godina starosti najrizičnija kategorija u saobraćaju. Svake godine 30% lica koja smrtno stradaju u saobraćaju su mlađi od 25 godina. Po Svetksoj zdravstvenoj organizaciji, prvi uzrok smrti u populaciji do 30 godina starosti su saobraćajne nezgode. Zbog svega toga, mnogo više se treba baviti ovim problemom i dići ga na neki veći nivo“, kaže Igor Velić, master inženjer saobraćaja.

Povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, u Domu omladine je organizovano predavanje za mlade pod nazivom „Bezbednost mladih lica u saobraćaju na teritoriji grada Bora“. U okviru projekta predstavljena je i aplikacija Sigurne staze i putanja kretanja učenika osnovnih i srednjih škola na području grada Bora.

„Ova današanja aktivnost je nastavak kampanje koju radimo sa GIS-om. To je jedinstven projekat koji je urađen u oblasti regulisanja saobraćaja u zoni škola. Mi smo mapirali svaku nezgodu koja se u Boru dogodila od 2015. do 2019. godine, gde se dogodila, koji je uzrok. U Boru je pet kritičnih područja i to je upravo prikazano. Ujedinjene nacije su ove godine, ovaj projekat, stavili u top pet projekata koji je vezan za saobraćaj i za otvorene podatke, zbog metoda i alata koji smo koristili. Projekat je vezan za Bor, građani mogu besplatno da ga preuzmu na sigurnestaze.com“, istakao je Velić i dodao:

„Na predavanju smo analizirali i neke karakteristične slučajeve nezgode. Prvi uzrok zbog čega nastaju saobraćajne nezgode je brzina, i to u 50% slučajeva. Takođe, i mobilni telefon je vodeći uzročnik saobraćajnih nezgoda“.

Na teritoriji grada Bora u periodu od 2014. do 2018. god. registrovano je 675 nezgoda u kojima je život izgubilo 16 lica, dok je 424 lica zadobilo teže ili lakše povrede. Godišnje se u Boru dogodi 135 nezgoda, dok četiri, pet osoba smrtno strada. U prethodnom periodu su u Boru realizovani mnogobrojni projektu u cilju povećanja bezebednosti dece i mladih u saobraćaju.

„U prethodnom periodu je realizovan projekat „Mladi kao odgovorni učesnici u saobraćaju“, gde smo na različite kreativne načine mladima približili tu temu, rađena je i simulacija sudara na ulici, kao i javni čas prve pomoć gde je simuliran sudar motora i automobila. Organizovali smo takođe i javnu tribinu gde su predavači bili predstavnici MUP-a Srbije sa jedne strane i predstavnici bajkera. Projektom „Sigurne staze“ smo podigli taj problem na viši nivo, a tu aplikaciju neće samo stanovnici Bora koristiti, već će to moći svi oni gradovi koji žele da se priključe projektu“, istako je Srećko Zdravković, član Gradskog veća zadužen za omladinu i jedan od predavača.

Na predavanju o bezbednosti mladih lica u saobraćaju na teritoriji grada Bora, govorio je i Ivica Milojević iz GIS Udruženja iz Srbije.

Projekat „Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru“ može se preuzeti na ovom linku.

Autor: Bobana Obrenović

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta fokusiranog na mlade u Boru, omladinsku politiku i zapošljavanje -Bor u fokusu. Projekat „Bor u fokusu“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button