DruštvoKnjaževacKnjaževac - Mladi i perspektiveSportVesti

Balkan Hero na Staroj planini: Neobični četvorotočkaši, puno adrenalina i nestvarno lep ambijent

Trka džipovima Balkan Hero, koja se održava ovog vikenda na Staroj planini, okupila je pedesetak takmičarskih ekipa iz Srbije i okruženja.

Takmičenje Balkan Hero počelo je trkom za startne pozicije, a ceo događaj, koji je juče popodne zvanično otvorio predsednik Opštine Knjaževac Milan Đokić, organizuje se u nestvarno lepom septembarskom ambijentu na obroncima Stare planine. Organizator ove manifestacije je Sportsko udruženje Knjaževac 4×4, osnovano pre dve godine, koje od nedavno okuplja i značajan broj mladih ljudi iz ove lepe varoši koji vole ekstremne sportove i adrenalinske avanture.

Stefan Stojanovski iz Bugarske, koji vuče korene i iz Makedonije i iz Srbije, sa velikim takmičarskim i iskustvom u organizaciji ovakvih takmičenja, nesebično pomaže da sve na Staroj planini ovog vikenda protekne po predviđenom planu.

„Mi ovo planiramo još od 2018. godine. To je bila ideja-vizija Bratislava Mijovića koji, na žalost, nije više sa nama. On je uvek imao ideju da na Staroj planini bude trka. Tu smo se sakupili, združili, i sada sa Milošem Nikolićem i Igorom Tasićem tu ideju sprovodimo u delo“, objašnjava Stojanovski.

“Balkan Hero”, dodaje Miloš Nikolić, direktor trke, inače jedan od osnivača kluba Knjaževac 4×4 i član Opštinskog veća, „označava planinu Balkan i celu ovu regiju, a naš “Hero” je Bratislav Mijović koji nije više sa nama“.

Nikolić za sebe kaže da je zavisnik od adrenalina već 34 godine, ali da mu je posebno drago što „Knjaževac 4×4“, relativno mlad klub, osnovan pre dve godine, sada ima značajan podmladak i da ceo taj tim koji čini oko 25 ljudi, učestvuje u organizaciji prve ovakve trke na Stroj planini.

„Svi smo aktivni i za sada sve dobro funkcioniše“, navodi Nikolić i dodaje:

„U našoj ekipi su mladi Knjaževčani, mladi dečaci, jako su dobri momci, zainteresovani za jedan ovakav drugačiji vid sporta, sa puno vratolomija. Ekstremni je sport, tako da nije bezazlen, ali to neke momke pokreće“.  

Ovaj adrenalinski sport, prema Miloševim rečima, ipak je dosta bezbedniji u odnosu na mnoge druge.

„Provodi se i dosta vremena u prirodi, produžavamo sebi život, a posebno je važno da se “izvuku” mladi ljudi“, ističe predsednik kluba „Knjaževac 4×4“.

Takmičenje na Staroj planini održava se u dve kategorije – Adventure, vožnju lakšom stazom, i Challenge, vožnju težim delom staze.

„Imamo prijavljeno preko 45 ekipa, pravih trkača koji ispunjavaju sve te standarde na vozilima – vitla, kaveze, kacige, gume off-road i tako dalje. Trka se vozi uz pomoć karte, kompletno ucrtane karte na Road book, gde suvozač čita kartu, kao na reliju, i ovo je veoma zahtevna etapa i za Adventure i za Challenge klasu“, navodi direktor trke Miloš Nikolić.

Sva vozila su naknadno dorođena, sa dodatnim delovima, sa većim gumama, sa jačim motorima i prenosima menjača i opremljena svim onim što je pre svega potrebno za bezbednost.

Predsednik Opštine Knjaževac Milan Đokić, koji je juče popodne zvanično otvorio takmičenje i poželeo dobrodošlicu svim učesnicima, takođe je naveo:

„Nadam se da poslednji put vidite Staru planinu ovakvu. Mi želimo da ona ostane lepa, ali da pored ovog hotela ovde bude još objekata, još sadržaja, još skijaških staza, još hotela, još puno toga šta će vas dovoditi ovde i pored ove trke, 365 dana godišnje“.

Proglašenje pobednika, dodela nagrada, pehara i medalja, najavljeni su za nedelju popodne.

Video u prilogu: Prolog


Sadržaj je objavljen u okviru projekta “Knjaževac – Mladi i perspektive”.  Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button