DruštvoVestiZaječar info

Anksioznost stvaramo sami

Poremećaj svakodnevice i nove emocije proizvode strah, a zbog toga mentalno zdravlje može biti narušeno. Sačuvati mentalno zdravlje i biti sabran tokom pandemije korona virusa jednako je važno kao i pridržavati se saveta lekara.

Ne možemo se ponašati kao da se ništa ne dešava ali možemo mirno i staloženo uzeti u obzir činjenice i slušati stručnjake. Sve zavisi, u velikoj meri od odgovornosti svakog pojedinca.

Najvažnije je psihički se pripremiti da bi celokupna situacija mogla potrajati.

U kući ste, u četiri zida, polako počinje da vas hvata nemir i nervoza…

U tom momentu morate sebi objasniti da nije došlo do ekonomske blokade, neće nestati ni struje, ni vode, niti je rat.

Smirite sebe, ove stvari neće trajati godinama. Potrebno je naći način da izolacija bude što podnošljivija svima, a da pri tom svaki pojedinac olakša ljudima koji se bore protiv pandemije-lekarima, medicinskom osoblju, policiji i da probamo, koliko god je to moguće da zdravstveni sistem održimo stabilnim.

Uslovi su izmenjeni ali to ne znači da se ne bavite stvarima koje inače radite u toku dana. Sada možete raditi na nečemu za šta nikada niste imali vremena. Bavite se sadržajima koji će vam zaokupirati pažnju, to može biti učenje jezika, gledanje serija, dokumentarnih filmova, učenje neke nove veštine… Obavezno uvedite fizičku aktivnost kao sastavni deo dana. Sve ovo pomoći će vam da skrenete pažnju i smanjite nivo anksioznosti.

Ovo je vreme kada su neophodni kontakti i međusobna podrška. Kroz razgovor o svojim strahovima i deljenje emocija oni se smanjuju i normalizuju. Ovi kontakti se danas mogu održati i virtuelno i to je velika prednost. Ne odustajte od svog socijalnog života samo ga modifikujte s obzirom na trenutno stanje.

Kako bi smo se sačuvali od stresa i anksioznosti, potrebno je kontrolisati vreme koliko sami sebe izlažemo informacijama o korona virusu. Nemojte se po čitav dan okupirati isključivo pričama o Kovidu-19.

Naš život je sadržan i trebamo se baviti i razmišljati i o drugim aktivnostima, a informacije primati onoliko koliko je potrebno, kako bi smo bili korisni kao član jedne zajednice.

Anksioznost je osećanje uznemirenosti i napetosti koje se javlja kao posledica opasnosti koja tek treba da nastupi, kao i kod straha.

Anksioznost i anksiozni napad mi stvaramo u sebi, to je stanje koje nastaje kao prizvod naših misli. Kako je nastalo mislima, tako može mislima i da ode. Ono što stvara veliki deo anksioznosti je uverenje da smo bespomoćni da bilo šta uradimo, jer virus ne možemo direktno kontrolisati.

Korona virus se desio, proći će i zaboravićemo.

Solidarnost, znanje, moral, pažnja, deljenje i briga jednih za druge i ovaj put će spasiti svet.

Za sve oni koji imaju poteškoća da se nose sa ovom situacijom, imaju osećaj panike, anksiozni mogu da pozovu odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar i da dobiju odgovarajuću stručnu pomoć.

Brini o sebi i drugima

#OstaniKodKuće

 

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close