HronikaKladovoVestiZaječar info

Afrička kuga svinja: U Kupuzištu i Tekiji pronađene uginule divlje svinje

U ataru Tekije i Kupuzišta na teritoriji opštine Kladovo evidentirani su prvi slučajevi oboljevanja od afričke kuge svinja.

Prema pisanju negotinskog NG portala, afrička kuga svinja potvrđena je kod divlje svinje čiji je leš 3. januara pronađen u ataru Tekije na mestu zvanom „Topolov breg“, ali i kod divlje svinje koja je pronađena 8. janaura u ataru sela Kupuzište, između ovog kladovskog sela, Brze Palanke i susednog negotinskog sela Urovica.
U četvrtak su u Kupuzištu pronađene mrtve još tri divlje svinje, za koje se sumnja da boluju od afričke kuge svinja.

Ova zarazna bolest za koju nema leka evidentirana je u susednim zemljama Rumuniji i Bugarskoj, ali su ovo prvi slučajevi oboljevanja populacije divljih svinja na prostoru Ključa i Negotinske krajine, na kojima se zbog blizine granice poslednjih meseci sprovodi niz preventivnih i operativnih mera od dezinfekcija prostorija u kojima se čuvaju domaće svinje, preko zabrane hranjenja pomijama, pojačane higijene i zabrane ulaska u prostorije i objekte gde su svinje smeštene.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.

Kako prepoznati afričku kugu svinja: iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 °C, krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje i kašljanje, povraćanje

Izvor: ngportal/radiomagnum

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close