KulturaSlobodno vremeVestiZaječar info

18 koraka do zvezda

Nesvakidašnji događaj u dvorištu Tehničke škole – Promocija romana jednog od najmlađih autora na ovim prostorima


Jedna ljubav, dvoje tinejdžera i stotinu kilometara rastojanja. Beskonačna prepiska, bezbroj fotografija i video-četova i retki susreti. Može li takva ljubav izdržati odsustvo žive reči, nedostatak stalnog držanja za ruke i nedovoljno gledanja u oči?

Pogledi uprti u displej telefona, prsti koji na tastaturi munjevitom brzinom iskucavaju reči koje sve više liče na kodirane poruke, emotikoni, selfiji, skrinšotovi, šerovanja, tagovanja, lajkovanja, slike su sa kojima se suočavamo svakog dana. I predstavljaju sociološki fenomen dvadeset prvog veka. Da li virtuelni svet može da nadomesti odsustvo fizičke bliskosti?

Upakovana u tehnološke varijacije novog doba, ova ljubav ipak odiše emocijama, poletom, romantikom i nadahnućem. Puna je žara, čežnje, snova i gledanja u zvezde. Osećanja su vrlo živa, a potreba za blizinom iskonska i ne može se ugasiti klikom na ’send’.


U Zaječaru je juče pred brojnom publikom održana promocija knjige „18 koraka do zvezda“, osamnaestogodišnjeg Nikole Petrovića, maturanta tehničke škole u Zaječaruu izdanju Kaligrafa.

Nikola je pisanje romana počeo sa svojih 16 godina i time se upisao u anale srpske publicistike kao jedan od najmlađih autora.

O knjizi su govorili nastavnik srpskog jezika Stevan Jovanović, školski psiholog Ljiljana Tešanović i autor, a dobrodošlicu je prisutnima poželeo Goran Stanković, direktor Tehničke škole u Zaječaru.

Da je „jednog šesnaestogodišnjaka ljubav toliko uzela pod svoje i rešila da od njega napravi pisca“ zapazio je nastavnik Stevan Jovanović kada je prvi put imao prilike, pre dve godine, da pročita Nikolin prvi rukopis.


„Znamo šta je internet doneo, šta je sve oduzeo, tome nema mnogo mesta u ovoj priči. Upravo sve to što znamo našeg Nikolu čini posebnijim. Danas kada se u prepisci skraćuju reči, on je rešio da do tančina proširi svoje misli i složi ih u jednu intimnu povest, jedan roman na koji može biti ponosan, i na koji se ponosimo svi mi koji ga poznajemo“, kaže nastavnik Stevan i dodaje:

„Svakako, ništa u njegovom dečačkom dobu nije ukazivalo na to koliko će ga pod svoje uzeti stvaralačka moć pisanja, ali onda je došla srednja škola. U njegov život ušle su malo drugačije knjige i tako dragocena ljubav, i donele mu ideju da se okuša i kao neko ko će na sebi svojstven način da se pozabavi pisanjem. Kao i uvek, kao u svemu što je do tada radio, uložio je truda i napisao knjigu „18 koraka do zvezda“, koja kako je na zadnjoj korici istaknuto, govori o jednoj ljubavi dvoje tinejdžera i kilometrima rastojanja između njih. Sve što je znao i sve što mu se svidelo uneo je u svoju knjigu i stvorio je ne samo dopadljivom, već takvom da pokreće niz pitanja kojima bi trebalo da se pozabave mnogo dublje svaki njegov vršnjak i vršnjakinja.“

To, međutim, ne znači da je knjiga namenjena samo mlađem uzrastu.

„Ne, ona na jedan slučajno promišljen način, rekao bih, i čitaoce zrelijeg doba uvlači u sebe i vraća u vreme kada su bili najsrećniji“, ističe Jovanović.

Nikola kaže da je sve počelo pitanjem kako jedna veza na daljinu može da funkcioniše, kako uopšte biti sa nekim koga nikada nismo videli, kako možemo zavoleti osobu koju ne poznajemo.

„Onda se javilo pitanje – kada veza nastane kako da opstane. Trudio sam se da prikažem šta je sve moguće i potrebno učiniti“, navodi mladi autor i dodaje:

„Ključ uspeha je iskrenost, emocija i vladanje rečima… Jednostavno, prebroditi svaku prepreku živeći za trenutak kada ćete ponovo ugledati oči obasjane zvezdama“.

Nikolin pristup pisanju, kako to reče njegov nastavnik, je moderan. Rečenice su mu kratke i izbrušene, a kompozicija romana je takva da nam ostavlja kraj nad kojim se treba zamisliti. Na prvi pogled srećan kraj ipak nudi redove koji na to možda ne ukazuju.

U svakom slučaju, mladom autoru, zaječarskom maturantu Nikoli Petroviću, knjiga „18 koraka do zvezda“ otvara vrata u svet književnosti i otvara neke nove mogućnosti, a svi koji još uvek nisu nabavili ovu knjigu, to mogu učiniti u knjižari Kaligraf.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button