SportVestiZaječar info

13. SVETOSAVSKI TURNIR U ŠAHU

U Tehničkoj školi u Zaječaru u toku je Svetosavski turnir u šahu za učenike srednjih škola. Ovaj tradicionalni turnir, organizuje se 13. godinu zaredom, sa ciljem da se učenici srednjih škola okupe ne jednom mestu, druže i razvijaju ljubav prema ovoj strateškoj društvenoj igri. Ove godine, turnir je okupio 10 takmičara, iz svih zaječarskih srednjih škola.

Branko Grbić, učenik IV godine zaječarske Gimnazije, već nekoliko godina aktivno igra šah. Kako kaže, šah mu je delovao primamljivo i interesantno, pa rado provodi vreme u ovoj igri koja spoja razonodu i strateško razmišljanje.

“Volim šah zato što on predstavlja sport u kome može da se iskaže nečija kreativnost, kao i veština rešavanja određenih problema. Ovo mi je četvrti Svetosavski turnir, a učestvovao sam i na brojnim gradskim i okružnim takmičenjima, u Zaječaru, Sokobanji… Do sada sam osvojio zlatnu medalju na okružnom, a osvajač sam i drugog i trećeg mesta na Svetosavskom turniru”, rekao nam je Branko.

Poznato je da svaka igra pozitivno utiče na decu, ali šah ima posebne prednosti, jer je dokazano da se umna sposobnost bolje razvija kod dece koja igraju šah, nego kod dece koja se ne bave ovom aktivnošću. Takođe je poznato i da deca koja igraju šah ostvaruju bolje rezultate u školi. Sudija na ovom turniru, Vladica Simić to i potvrđuje.

“Ovaj turnir se igra po Bergerovom sistemu, odnosno svako igra sa svakim, i videćemo ko je najbolji. Svih ovih godina postoji interesovanje za šah, i to su deca koja su i u osnovnoj školi igrala već neke značajne turnire i nastavila sa tim. Ako pitate zbog čega dete treba da se odluči da igra šah, moj odgovor je sledeći: ako se deca odluče u nekom ranijem periodu da igraju šah, pomaže im u logici, razmišljanju, u mnogim postulatima koji su korisni i u životu, ali i u školi”, kaže dugogodišnji uspešni šahovski trener Vladica Simić.

Tenička škola u Zaječaru ovaj turnir uspešno organizuje već trinaesti put, a cilj je, prema rečima direktora te škole, Gorana Stankovića, uvek isti.

“Neka ideja kada smo počeli sa organizacijom ovog turnira je da okupimo učenike iz svih srednjih škola, da se malo druže i uživaju zajedno u šahovskoj igri”, istakao je Stanković.

Svetosavski turnir u šahu završava se danas popodne, kada će biti proglašen najbolji šahista među srednjoškolcima.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close