Najnovije vesti
Home / Društvo / MRTVA RIBA DANIMA PLUTA PO GRLIŠKOM JEZERU -Uzrok pomora još uvek nije poznat! (AUDIO / FOTO)
MRTVA RIBA DANIMA PLUTA PO GRLIŠKOM JEZERU -Uzrok pomora još uvek nije poznat!  (AUDIO / FOTO)

MRTVA RIBA DANIMA PLUTA PO GRLIŠKOM JEZERU -Uzrok pomora još uvek nije poznat! (AUDIO / FOTO)

Mrtva riba danima pluta po Grliškom jezeru, a uzrok pomora još uvek nije poznat.

Prema nepotvrđenim saznanjima, nadležni u Zajednici ribolovaca „Timočka krajina“, koja upravlja ribljim fondom na ovom području, dali su uzorke na analizu, a više detalja biće poznato kada rezultati analize budu stigli.

Tokom poslednja četiri dana, prema rečima ribolovaca, ribočuvari su iz Grliškog jezera, odakle se Zaječarci inače snabdevaju vodom za piće, uklonili oko 150 jedinki uginule ribe, a znatno veći broj nalazi se u jezeru. Prema njihovoj proceni do sada je uginulo oko 500 karaša, prosečne težine oko pola kilograma.

Marko Paunović, direktor JKP „Vodovod“ kaže za Radio Magnum da je voda apsolutno ispravna.

„Voda se redovno kontroliše i apsolutno nema nikakvih promena, koje bi ukazivale da je došlo do pomora zbog kvaliteta vode“, kaže Paunović.

Pretpostavke uznemirenih meštana i ribolovaca su brojne. U Grliškom jezeru evidentne su velike naslage mulja, a među pretpostavkama je i ta da je veliki broj uginulih riba posledica izlovljavanja tolstolobika koji se hrani planktonima i algama, te da je zbog toga sada došlo do njihovog namnožavanja i nedostatka kiseonika, odnosno do velike koncetracije azotnih jedinjenja.Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>