DruštvoNegotinNegotin u fokusu

ZNANJEM DO POSLA – PRILIKA I ZA MLADE NEGOTINCE

Vlada Švajcarske i Vlada Srbije pokrenule suu cilju stvaranja preduslova za brže zapošljavanje mladih, osmogodišnji partnerski projekat „Znanjem do posla“ (E2E), a u petak je u Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Zaječarskog i Borskog upravnog okruga održan Info dan u okviru kog je održana jednosatna prezentacija Javnog poziva za poslodavce iz Timočke krajine.

Ovo je treći poziv objavljen u okviru E2E projekta, podržanog od strane Švajcarske, čija je ukupna vrednost 14,3 miliona evra.

Javni poziv koji je u okviru projekta „Znanjem do posla“ objavljen je u julu mesecu, poslodavcima iz dva grada i šest opština Zaječarskog i Borskog okruga, u petak su u Zaječaru predstavili Oliver Štrajt, direktor projekta „Znanjem do posla“ i Snežana Pavković iz Timočkog kluba, lokalnog partnera projekta.

Projektom „Znanjem do posla“ predviđeno je pružanje finansijske i tehničke podrške poslodavcima iz ciljnih lokacija za organizovanje obuka na radnom mestu za mlade koji traže zaposlenje, a koji će kroz kombinaciju teorijske i praktične obuke steći iskustvo, veštine i znanje koje poslodavci traže i tako lakše doći do posla.

“Ovaj projekat oslanja se na pozivanje poslodavaca da se prijave za organizaciju obuka na radnom mestu za mlade koji traže zaposlenje. Nadamo se da ćemo imati priliku da sarađujemo sa kompanijama iz ovog okruženja i da će biti interesenata za obuku na radnom mestu za mlade iz celog regiona”, rekao je direktor projekta Oliver Štrajt.

Prema njegovim rečima, u prvoj fazi ovog projekta, koja je trajala četiri godine, obučeno je 1.100 mladih od kojih je čak 70 odsto došlo do svog prvog zaposlenja.

“Nadamo se da će kroz ovaj projekat imati priliku i mladi u ovom kraju da dođu do svog prvog posla i da ćemo naići na interesovanje kompanija iz ovog kraja da se uključe u organizaciju obuka na radnom mestu”, dodao je Štrajt.

Program podrške olakšaće poslodavcima proces izbora, obuke ili pripreme i zapošljavanja novih zaposlenih. Za ovaj poziv izdvojeno je 50 miliona dinara, a za sada je 29 razvijenih profila za koje se mladi kroz projekat obučavaju.

“Od jula meseca, od kada je ovaj poziv otvoren, do sada smo primili 23 prijave, a neka od zanimanja za koja se mladi već obučavaju su CNC operateri, zavarivači, različiti profili iz sfere hotelijerstva i ugostiteljstva… Raduje nas da vidimo da za razliku od nekih zemalja u okruženju privreda Srbije nije do te mere pogođena epidemijom i da su i dalje više nego potrebni novi mladi radnici, a bar po sadašnjem interesovanju kompanija i ovaj poziv će biti vrlo uspešan. Za sada su 23 prijave, a nadamo se da će i iz ovog regiona doći još prijava i da ćemo da sarađujemo i sa kompanijama iz ovog kraja”, naveo je Oliver Štrajt.

Cilj projekta „Znanjem do posla“ je povećanje zapošljivosti i zapošljavanja mladih i posredno brži, održivi i inkluzivni ekonomski razvoj Srbije. Ideja E2E je da podstakne, podrži i ponudi model trajne saradnje lokalnih samouprava, škola, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata kako bi se mladima pružila mogućnost da nauče one veštine koje se traže na tržištu rada i tako lakše dođu do posla.

Za realizaciju projekata obuke na radnom mestu Vlada Švajcarske odvojila je u prvoj fazi projekta približno 1 milion evra, dok je za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno još 180.000 evra.

U drugoj fazi projekta Švajcarska i Srbija nastavljaju da zajedno doprinose realizaciji – Vlada Švajcarske sa 7,5 miliona evra i Vlada Srbije sa 4,5 miliona evra.

U sprovođenju obuka na radnom mestu do sada je učestvovalo 128 kompanija i 30 partnera kako iz javnog sektora, tako i iz civilnog društva.


Negotin u fokusu – Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button