DruštvoVestiZaječar info

ZDRAVSTVENO PROSVEĆIVANJE – (ne) vređa narod!

U nastupu u jednoj emisiji o KOVID 19 na Hepi televiziji, doktor Srđa Janković, virusolog, izjavi da zdravstveno prosvećivanje može da vređa narod. Pričajući o imunitetu i kako on postoji u čoveku, pomenu i zdravstveno prosvećivanje koje je postojalo u nekom njegovom starom udžbeniku, ali da sada, ono se više ne koristi u osposobljavanju stanovništva za motivisanje i sradnju sa zdravstvenom službom i državnim zvaničnicima u borbi protiv zaraznih bolesti, jer VREĐA NAROD. Kako reče, SVI SU, VEĆ SA ROĐENJEM VASPITANI. Upravo u ovoj epdiemiji KOVID 19 – zdravstveno prosvećivanje se kao stručni pristup ne koristi!

Danas doktor Kon reče da smo mi koristili kineski pristup u suzbijanju epidemije. Ako je to tačno, a izgleda da jeste, onda ga nismo u potpunosti koristili. Izostavili smo upravo – zdravstveno prosvećivanje. Postoji jedna kineska izreka koja kaže da LEKAR IMA TRI ORUĐA: NOŽ, BILJKU I REČ. Nož su operacije i bolničko lečenje, biljka – lekovi, a REČ JE ZDRAVSTVENO PROSVEĆIVANJE. U suzbijanju svoje epidemije i Vuhanu, Kinezi su osposobili stotine aktivista koji su išli od kuće do kuće i govorili ljudima šta je KOVID 19, da bi ih pridobili za saradnju sa lekarim i državnim zvaničnicima da bi disciplinovano i efikasno primenjivali protiv-epidemijske mere.

Svakome lekaru od postanka medicine do današnjih dana je poznato da pored lečenja u bolnici i lekovima, postoje i LEKOVITE REČI. LEKOVITE REČI SU – ZDRAVSTVENO PROSVEĆIVANJE.
Ako se lekovite reči propisuju u odmerenim dozama i na način koji struka traži, to su – reči ljuabavi prema zdravom i pacijentu, koje krepe i oslobađaju.

Mnogo toga što je do sada urađeno u borbi protiv KOVIDA 19 ima svoju vrednost, ali mnogo toga – nema. Učinjeno je sve da bi se iskoristila epidemija da političari zadobiju što veću političku moć, a demokratija zemeni diktaturom. Te aktivnosti su tražile da lekari, u odnosu na medicinsku etiku, dođu u situaciju moralnog klecanja i posrnuća. Te aktivnosti mogu i vređaju narod, a zdravstveno prosvećivanje to ne može činiti.

Današnje povećanje broja novootkrivenih obolelih, umrlih i osoba na respiratorima pokazuje da je došlo do opasnog pogoršanja epidemiološke situacije. I odmah reakcija Kriznog štaba da će razmotriti meru KAŽNJAVANJA onih (narod) koji krše mere zaštite Vlade od zaražavanja KOBIDOM 19. Koliko je kažnjavanje efikasno videlo se iz dosadašnje primene ove mere. Ono deluje dok postoji strah od kazne. Čim tog straha nestane pogrešno zdravstveno ponašanje se ponovo javi. Zdravstvenim prosvećivanjem bi se postiglo svesno primenjivanje mera zaštite zdravlja i borbe protiv KOVIDA 19. Kažnjena osoba, čak i kada je opravdano zaslužila kaznu, oseća se u duši, posramljeno i poniženo. Osoba koja je naučila da se ponaša zdravo, kada primeni mere koje je štite od KOVIDA 19 ima osećanje samopouzdanja i sugurnosti da joj se neće dogoditi ono najgore.

U Rajcu, 1. jul 2020. godine/Rajačka narodna škola zdravlja
Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Oznake
Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close