DruštvoVestiZaječar info

Zašto Građansko vaspitanje?

Javnu akciju „Zašto Građansko vaspitanje?“, koja se realizuje u okviru projekta „Unapređenje nastavne prakse građanskog vaspitanja pružanjem podrške nastavnicima Građanskog vaspitanja i umrežavanje i razvoj zajednice praktičara“, danas je na Trgu Nikole Pašića sprovela grupa zaječarskih nastavnika i učenika. Cilj akcije je promocija programa građanskog vaspitanja i upoznavanje šire lokalne zajednice sa ovim programom.

„Mi ove godine slavimo 20 godina od kad postoji građansko vaspitanje i smatramo da nismo bili dovoljno vidjivi svih ovih godina, pa je ovo jedan mali pokušaj da ljudima skrenemo pažnju na to šta je Građansko vaspitanje, da ih pitamo šta oni znaju o tome, mogu li da nam nešto zamere, ali da vidimo i ono šta je bilo dobro i da vidimo da li možemo nešto da unapredimo. Akcija se realizuje u okviru velikog nacionanog projekta koji su podržale Ujedinjene nacije“, navodi Slađana Stojanović, lokalni koordinator Nacionalne asocijacije nastavnika građanskog vaspitanja i saradnika (NAGVIS) koja se bavi podrškom i zaštitom nastavnika koji predaju Građansko vaspitanje.

Dodaje da je interesovanje dece za Građansko vaspitanje dobro, ali i da nema rivaliteta u izboru između Građanskog i Verske nastave.

„Ako probamo da napravimo neku mapu na nivou Srbije onda možemo da kažemo da ovaj kraj ima dobro izjašnjavanje. Mi naravno ne smatramo da oni koji se opredele za Versku nastavu nisu dobri građani i obratno, da oni koji se opredele za Građansko da nisu dobri vernici. Ova dva predmeta nisu rivalitet, ova dva predmeta potpuno drugu potrebu imaju. Verska nastava treba da se bavi duhovnim razvojem i načinom na koji vera funkcioniše, dok Građansko treba da nam zapravo kaže kako da živimo kao aktivni građani u zajednici, ne samo u zajednici kao u Zaječaru već  i u zajednici kao Srbiji, zajednici kao svetu. Globalne pojave i sve ono što se dešava u svetu je nešto što prevazilazi granice i našeg grada i naše zemlje“, navodi Stojanović.

Naglašava da promocija nije organizovana da bi se deca izjašnjavala za Građansko vaspitanje već da da se građani edukuju i da se čuje njihovo mišljenje.

„20 godina je prošlo a nama se čini da ljudi još ne znaju čime se bavi Građansko vaspitanje.  Često se misli da se ovaj predmet bavi nekim pravima dece pa nas onda roditelji kritikuju da smo ih naučili pravima, a ne obavezama. Naprotiv. Građansko vaspitanje se baš bavi upoznavanjem mladih sa onim što su njihove obaveze kao građana Zaječara, Srbije i ovog sveta. Mi ne možemo biti samo lokalna priča. Svet je tu, ispred nas“, kaže Slađana Stojanović. 

Teme koje se obrađuju sa učenicima su bezbednost mladih, globalizacija, ravnopravnost među ljudima, mediji, ljudska prava, mir i pretnje miru, pravo na zdravu životnu sredinu…

Nacionalna asocijacija nastavnika građanskog vaspitanja i saradnika (NAGVIS) realizuje ovu akciju u 17 gradova u Srbiji, u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih”, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button