VestiZaječar info

ZAJEČAR UZ MALU LENKU: Porodici Ljubisavljević neophodna pomoć za Lenkino dalje lečenje

Lenki Ljubisavljević (2,5) neophodna pomoć za dalje lečenje.

Lenka je rođena 19.11.2019. godine u 37. gestacijskoj nedelji zakazanim carskim rezom i na rođenju dobija ocenu 9. Od početka je bila mirna i slabo je napredovala u težini. Nakon navršenih šest meseci, Lenkina majka, Zaječarka Marina Zlatković primećuje da Lenka nepravilno sedi pri hranjenu i insistira da dete pregleda doktor fizikalne medicine. Nakon pregleda konstatovana je funkcionalna skolioza kičmenog stuba.

Nakon dijagnoze, Lenkini roditelji kreću u iscrpne analize i nakon urađenog magneta glave se postavlja njena druga dijagnoza: Malformacija mozga – pahigirija sa frontalnom lizencefalijom. Radiolog konstatuje da je Lenkin mozak stao u razvoju u gestacijskom periodu i da je genetika najčešći uzrok ovog stanja.

Deca sa ovim stanjem imaju epilepsiju, skraćen životni vek, nikada ne prohodaju i ne progovore, imaju problema sa gutanjem i prati ih teška mentalna retardacija. Ubrzo, zbog slabog napredovanja i rasta Lenka dobija još jednu dijagnozu- Mikrocefalija.

Posle prvobitnog šoka roditelji primećuju da se njihovo dete po mnogo čemu razlikuje od dijagnoza koje su joj dodeljene. Ona se raduje roditeljima i bratu, izgovara slogove, aktivno se igra igračkama i prati pogledom. Takođe, ona još uvek nema epilepsiju koja je gotovo obavezan pratilac ovog stanja. Iako Lenka ima nezrelost očnih nerava naučila je da funkcioniše uz pomoć zvuka jer su joj slušni putevi čudom, prema rečima lekara, potpuno očuvani.

Po dobijanju dijagnoza sa njenih 12 meseci roditelji kreću sa iscrpnim vežbama. Tada Lenka nije mogla još uvek da sedi. Do danas, sa nepune dve i po godine, Lenka je postigla fenomenalne rezultate za njeno stanje. Ona sada sedi, puzi, diže se u visoko klečeći položaj i pruža korake pri pridržavanju. Uvedena joj je čvrsta hrana i javljaju se prvi znaci svesnosti. Na žalost, mikrocefalija preti da poništi postignute rezultate te je neophodna konstantna stimulacija razvoja kroz defektološke i logopedske tretmane,  radne terapije, kao i kroz fizikalne vežbe i senzornu integraciju.

Da bi se izvukao Lenkin maksimum potreban je kontinuirani rad koji iziskuje mnogo novca a roditelji su do sada iscrpeli sve resurse.

Ekipa Radio Magnuma razgovarala je sa Lenkinom bakom, Zaječarkom Gordanom Zlatković, koja je danonoćno na vezi sa svim humanim ljudima, prikuplja novac za Lenkin bolji život, a uspela je i da u pet gradova u Srbiji, među kojima je i Zaječar, slika male Lenke sa apelom za pomoć, osvane na bilbordima.

„Borimo se svim silama za našu Lenku. Ja sam baka koja ne odustaje, živim od socijalne pomoći, ali za moju unuku moram da se borim. Ona je sa majkom, ocem i bratom u Beogradu, tamo žive, ali ja ne odustajem i verujem da će jednog dana, kad poraste, Lenka doći i skuvati kafu, da ćemo zajedno, uz sve dobre i humane ljude, pobediti bolest. Hvala svima na dosadašnjoj pomoći i unapred se zahvaljujem onima koji će se odazvati ovom apelu. Neki Zaječaraci su već pritekli u pomoć a uskoro će u Zaječaru biti organizovan i humanitarni bazar, a za mesto i vreme ćemo naknadno javiti, pa svi koji mogu pozivam ih da dođu i hvala svima“, rekla nam je baka Gordana.

Novac je porodici neophodan za lekove, suplemente, intenzivne fizikalne tretmane, specijalističke preglede, laboratorijske analize, logopedske i defektološke tretmane, opremu za vežbanje u kućnim uslovima, terapije matičnim ćelijama, tretmane kiseonikom u hiperbaričnoj komori, kao i za putne troškove.

Ljudi dobre volje novac mogu da uplate na račune:
Dinarski račun: 160-6000001381504-56
Devizni EUR:160600000138148225
IBAN:RS35160600000138148225
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Novac se prikuplja i putem Fondacije Aleksandra Šapića „Budi human“, slanjem SMS-a na broj 3030 sa naznakom 1236.

Takođe, Zaječarci novac mogu da doniraju u Džez kafe-u, gde je Fondacija „Iskorak“ postavila kutiju za prikupljanje novca.

SVI ZAJEDNO ZA LENKINU POBEDU!

Prikaži više

Jedan komentar

  1. Ja sam Lenkina mama i zaista se od srca zahvaljujem i vama sto ste objavili clanak i mom rodnom gradu Zajecaru na ogromnoj podrsci! U ovim trenucima to nam puno znaci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button