DruštvoVestiZaječar info

Zaječar ne zaboravlja heroje: 25 godina od početka NATO bombardovanja

U Zaječaru je danas priređena manifestacija u organizaciji Udruženja veterana Posebnih jedinica policije i uz podršku Nezavisnog sindikata policije KC Zaječaru, u cilju negovanja tradicije i sećanja na dan kada je pre 25 godina, 24. marta 1999. godine, počela vojna akcija NATO-a.

Pre 25 godina, 24. marta 1999. godine, počela je vojna akcija NATO-a koja je nosila zvanično ime „Saveznička snaga“ i trajala je 78 dana. Tokom ova dva i po meseca, u Jugoslaviji su bombardovani vojni ciljevi, kasarne, postrojenja, ali i civilni objekti – bolnice, fabrike, mostovi, pruge, ostala infrastruktura, medijske kuće i predajnici, skladišta energenata.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije tokom vazdušne agresije NATO ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca.

Dragan Trailović, portprol Okružnog odbora Udruženja veterana Posebnih jedinica policije Timočka krajina i potparol za regiju Kragujevac, koji je i sam bio učesnik rata, priseća se tih dana.

„Svaka borba, svaki događaj je imao svoju težinu i svoju različitost. U okršaju za vreme rata, na području AP Kosovo, naš odred je izgubio 11 pripadnika, od toga tri sa područja Zaječara i osmoro sa područja Bora. Bilo je 11 povređenih. Borbe koje su se dešavale 1999. godine, bio je nastavak operacije i dejstva koje su bile još u toku 1998. godine. Zna se, sramno bombardovanja NATO alijanse, od 24. aprila 1999. godine, razlikovalo se, što po karakteru, što po načinu ratovanja, od 1998. godine. Imali smo pred sobom najmoćniju silu sveta, sramnu alijansu NATO, najjaču u svemu, i sa druge strane mi koji smo branili našu otadžbinu srcem i svojom hrabrošću. Mi nismo bili obučavani za ratna dejstva, međutim u jednom trenutku smo postali borci, početak je bio težak, a svaki dan je donosio novo iskustvo. Bilo je teško kada si kolegu pored sebe gubio, kada si morao da ga izvlačiš sa fronta, kako ne bi neprijateljima pao pred noge“, priseća se Trailović.

Zaječar ne zaboravlja heroje koji su izgubili živote braneći otadžbinu. Sećanje na herojski otpor građana, kao i pripadnika vojske i policije, i danas, posle 25 godina ne blede. Tome svedoči i manifestacija „Srcem protiv NATO agresije“ koja se i ove godine realizuje u Zaječaru, u organizaciji Udruženja veterana Posebnih jedinica policije, uz podršku Nezavisnog sindikata policije KC Zaječar.

„Ova godina je jubilarna, 25 godina patnje, tuge i bola. Na ovaj dan se prisećamo i čuvamo sećanje na naše stradale kolege, borce, na sve nevine žrtve, na sve ljude Republike Srbije koji su u NATO agresiji pretpeli agresorski teror“, kazao je Igor Stojadinović, predsednik KC Zaječar Nezavisnog sindikata policije.

Manifestacija je počela minutom ćutanja i polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje stradalim policijskim službenicima, ispred Policijske uprave u Zaječaru.

Vence su položile delegacije: Grada Zaječara, Nezavisnog sindikata policije Zaječar, Vojnog sindikata Srbije, Udruženja građana veterana, Vojne policije Srbije i SUBNOR-a Srbije, SUBNOR-a Zaječar, Udruženja ratnih vojnih invalida, Organizacije rezervnih vojnih starešina Zaječar.

Venci su položeni i na „Spomen obeležje žrtvama NATO agresije“ ispred vojnog odseka.

Pored pripadnika vojske, članova boračkih organizacija, cveće su položili i članovi porodica stradalih boraca.

Nakon toga, u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru služen je parastos svim poginulim pripadnicima Odreda posebne jedinice policije na području Kosova i Metohije.

Ceremonija je nastavljena u zaječarskom pozorištu, gde je otvorena izložba slika pod nazivom „U zaštiti otadžbine“, na kojoj su prikazane fotografije pripadnika 36. i 86. odreda Posebnih jedinica policije u sprovođenju policijskih aktivnosti 1998. i 1999. godine na području Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije.

Iz dva odreda koja pokrivaju teritoriju Smedereva, Požarevca, Kragujevca, Jagodine, Bora i Zaječara, poginulo je 38 policajaca, ranjeno 111, što teže, što lakše. Prvi put u svojoj istoriji, policija staje rame uz rame s vojskom Srbije, u borbenoj formacije učetsvuje u ratu i brani državi. Posebne jedine policije su bukvalno preko noći morale da pređu i postanu vojnici, tadašnja sitacija je tako zahtevala“, podsetio je penzionisani potpukovnik policije Mladen Šipka, na otvaranju izložbe.

Otvaranju izložbe u Zaječaru, pored pripadnika vojske i policije, prisustvovale su i brojne druge zvanice – predstavnici obrazovnih i zdravstvenih institucija, načelnik Zaječarskog upravnog okruga, Ustanove „Zoran Radmilović“ i mnogi drugi.

Među prisutnima bio je i Jovica Stanković, predsednik udruženja Građana veterana vojne policije Srbije.

„Ovakve manifestacije, koje pomažu da se ne zaboravi sve ono što su radili pripadnici Vojne policije i Policije, posebno devedesetih godina, mnogo znače za buduće generacije. Ne smemo zaboraviti našu istoriju, našu tradiciju, jer samo tako možemo i mlade generacije vaspitati da sutra brane i čuvaju svoju otadžbinu“, rekao je Janković.

Današnjoj manifestaciji „Srcem protiv NATO agresije“ prethodila je i akcija dobrovoljnog davanja krvi, koja je organizovana u saradnji sa Crvenim krstom Zaječar i Zavodom za transfuziju krvi iz Niša.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button