DruštvoVestiZaječar info

ZAJEČAR – EPIDEMIOLOŠKA BOMBA ILI NE?

Već nekoliko dana epidemiolozi u Srbiji ponavljaju da do opuštanja ne sme da dođe, kako ne bismo ponovo trpeli neželjenje posledice izazvane virusom covid 19. Među gradovima koji se, pored Beograda, Kragujevca i Novog Pazara, predstavlja kao novo potencijalno žarište korona virusa je i Zaječar.

Epidemiolozi navode da je u ovim gradovima situacija nestabilna, da je zabeležen veliki broj slučajeva kršenja epidemiološkoh mera, a Krizni štab ih označava kao potencijalna žarišta.

Načelnik Odeljenja infektologije Zdravstvenog centra Zaječar Dr Nenad Ristović, danas je medijima izneo podatke koji prikazuju drugačiju sliku od one, iz dana u dan, predstavljane u beogradskim medijima.

Prema rečima Ristovića, prvog septembra u gradu Zaječaru evidentirane su tri osobe pozitivne na Korona virus, drugog septembra nijedna osoba, trećeg septembra tri osobe, četvrtog septembra jedna osoba, petog, šestog i sedmog septembra nijedna osoba, osmog septembra tri osobe, devetog septembra tri osobe, 10. septembra šest osoba je bilo pozitivno na Korona virus, 11. septembra jedna osoba, 12. septembra jedna osoba, 13. septembra nijedna osoba, 14. septembra dve osobe, 15. septembra jedna osoba i 16. septembra dve osobe. 

Govoreći o broju ljudi koji se javljaju sa simptomima respiratornih infekcija, Ristović je rekao da se sa početkom školske godine pojavio i respiratorni virus koji nema veze sa Korona virusom. 

“Imamo jedan broj obolelih koji imaju znake nazeba, blago povišene temperature, sekrecije iz nosa, gušobolje, a zatim pojavu lakog kašlja. Te osobe su se obraćale našoj Covid ambulanti i Infektivnom odeljenju. Jedan broj osoba je testiran. Nijedna osoba sa takvim simptomima nije imala pozitivan nalaz PCR”, naveo je Ristović.

Prema njegovim rečima, prvog septembra pregledano je 14 građana Zaječara po prvi put u Covid ambulanti, drugog septembra 17 građana, trećeg septembra 12, petog septembra 11, šestog i sedmog septembra po sedam, osmog septembra osam, devetog septembra 18, 10. septembra 14, 11. septembra 17, 12. septembra osam, 13. septembra 10, 14. septembra 23 i 15. septembra 15.

“Ovo nisu cifre koje mogu da kažu da je Zaječar epidemiološka bomba”, istakao je Ristović i dodao:

“Nismo bili proglašeni za žarište ni u julu, ni u avgustu, kada je na infektivnom i grudnom odeljenju Zdravstvenog centra Zaječar na dnevnom nivou lečeno 45 do 47 pacijenata hospitalno, kada smo imali preko 100 obolelih od pneumonije, kovid pneumonije u kućnim uslovima. Nad svim tim pacijentima smo vršili zdravstveni nadzor i lečenje u kućnim uslovima, sa kontrolama u Covid ambulanti i u ambulanti Infektivnog odeljenja i Odeljenja za plućne bolesti”.

Ristović smatra da je neprimereno podizati tenziju i paniku kod građana.

“Da je virus i dalje prisutan – jeste, da virus nije oslabio – nije, da se moramo pridržavati svih mera i nadalje – moramo, da ćemo možda imati problem da pored ovog virusa bude još jedan ili više respiratornih virusa koji se javljaju u jesenjem i u zimskom periodu – sigurno će biti”, rekao je Ristović upućujući molbu svima koji imaju učešće u lečenju Zaječaraca i onima koji propisuju mere na lokalnom nivou, da raspolažu realnim i pravim informacijama da se građani ne bi dovodili u neizvesnost i zabludu. 

Ristović je naveo i da je sve ove podatke preko profesora Tiodorovića dostavio i republičkom Kriznom štabu.

VIDEO U PRILOGU

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button