VestiZaječar info

Za bolji život osoba sa invaliditetom: Novinarka Dea Đurđević i karavan „Zajedno možemo“ boravili u Zaječaru

Novinarka Dea Đurđević, jedna od osnivača i predsednica Udruženja „Budimo bezbedni“ i članovi karavana „Zajedno možemo“ boravili su u Zaječaru. Ovom prilikom, Đurđević je razgovarala sa gradonačelnikom Zaječara o organizacijama koje se bave problemima osoba sa invaliditetom bilo koje vrste.

Kako je ovom prilikom rečeno, budući zadatak je da se evidentira koje su to organizacije, koje su njihove potrebe i koliki je broj takvih ljudi.

„Temu koju ću ja da pokrenem ispred grada je dualizam između gradskih organizacija i međuopštinskih gde mi imamo problem da ako je sedište neke međuopštinske organizacije u nekom gradu onda svi ostali smatraju da je taj grad jedini dužan da učestvuje i u obezbeđivanju uslova i finansiranju. A nije tako jer svi treba da učestvujemo u rešavanju problema te vrste invaliditeta. Mi na našoj teritoriji imamo tri, četiri međuopštinske organizacije. Inače, Grad Zaječar finansira iz budžeta 11 organizacija koje se bave problemima ili invalida ili onih koji su oboleli od specijalnih vrsta bolesti, dve ili tri organizcije su ispale iz sistema finansiranja jer nisu ispunile neke zakonske uslove, ali se nadam da će se i one vratiti. Ono što je bitno je to da vidimo kako da taj novac koji se sada razdvaja na puno strana objedinimo i da povećamo učešće, ali treba da znamo i da to ima neki krajnji efekat“, rekao je gradonačelnik Ničić.

Zaječar ima blizu tri hiljade invalidskih penzionera, na evidenciji PIO fonda je tačno 2.913 invalidskih penzionera i 127 osoba koje su ili zaposlene ili se vode na Nacionalnoj službi za zapošljavanje kao invalidi.

„Cilj nam je prvo da osnažimo osobe sa invaliditetom da mogu da funkcionišu u društvu i da rade. Prvi korak je ka zajedničkom javnom registru osoba sa invaliditetom jer tako možemo da vidimo gde nas ima, koliko nas ima i da na taj način tražimo svoje potrebe. Zato se i kravan zove ,,Zajedno možemo“. Mi imamo dobro zeleno svetlo od vrha države da ispune potrebe osoba sa invaliditetom, ali mi moramo da znamo koje su naše potrebe i šta tražimo. Naša je ideja da se svi objedinimo, a ima nas između 500 i 700 hiljada i da zajedno tražimo neke potrebe. Udruženja su fantastičan način odakle ćemo da krenemo, posebno ona odeljenja koja sarađuju sa lokalnom samoupravom jer na osnovu toga možemo da napravimo neku bazu i neki javni registar udruženja, a potom i pojedinačnih osoba. Vrlo nam je važna ta saradnja lokalne samouprave sa udruženjima. Lokalne samouprave ne mogu sve da urade, mi moramo da vidimo kako funkcioniše taj sistem da bi se što bolje ostvarila prava i potrebe. To možemo zajedno u saradnji sa lokalnim samoupravama, udruženjima, osobama sa invaliditetom, nevladinim sektorom, ali i sa državom. Kada sve te činioce skupimo i svi sednemo za jedan okrugli sto možemo da ostvarimo sve ono što je nama zakonski omogućeno pa čak i više od toga, jer su nam potrebe iste ali je ostvarivanje tih potreba različito“, rekla je Dea.

Ona je istakla da je Zaječar jedan od retkih gradova koji zna koliko ima osoba sa invaliditetom, a da će fokus biti i na tome da se prijave i osobe iz ruralnih područja ukoliko to nisu do sad učinile kod fonda PIO i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sastanku je prisustvovao i Bojan Ćirić iz Zaječara, slabovidi vaspitač, koji piše poeziju i dramske tekstove za decu. Ćirić je rekao, da je jako važno da se osobe sa invaliditetom pokažu i kažu kakve su im potrebe i problemi.

„Prednost nam je što u gradskoj biblioteci u Zaječaru imamo kompjuter za slepe osobe da mogu da čitaju knjige. To znači da brinu o nama. Inače, mi invalidi sami sebe zatvaramo, neki se stide, neki imaju druge razloge. A isti smo kao i svi drugi, imamo iste potrebe samo ih drugčije ostvarujemo“, kazao je Ćirić.

Zaječar je 27. grad u obilasku karavana ,,Zajedno možemo’’, a u prvoj turi obilaska je u planu 29 gradova.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button