DruštvoSlobodno vremeVestiZaječar info

VASKRS u Zaječaru: Šarenilo boja, izlagači sa autentičnim proizvodima, nastupi – Održana 11. Tucijada

VUK JONOVIĆ, UČENIK ŠKOLE „HAJDUK VELJKO“, POBEDNIK 11. TUCIJADE – IZLAGAČI PONUDILI AUTENTIČNE I ZANIMLJIVE PROIZVODE U KOJIMA SU UŽIVALI BROJNI ZAJEČARCI I TIMOČANI – NAJBOLJI GULAŠ PRIPREMILA VALENTINA JOVANOVIĆ IZ ZAJEČARA

Uskrs je dan radosti, veselja i druženja među ljudima, a u gradu pod Kraljevicom, u Ulici Timočke bune, Zaječarci i njihovi gosti i ove godine su imali priliku da uživaju u šarenilu boja, muzici i druženju, u prazničnoj atmosferi.

Ispred Saborne crkve rođenja presvete Bogorodice, u Ulici Timočke bune, otvorena je juče “Ulica Vaskršnje radosti“, gde se, prvog dana Vaskrsa, okupio veliki broj građana i dece.

Mnogobrojni izlagači, na štandovima postavljenim duž cele ulice, prezentovali su svoje proizvode, pa su tako posetioci uživali u raznim tradicionalnim jelima i đakonijama, od kiflica i plašinta, do savršenih domaćih kolača, a znatiželjnih građana bilo je i oko štandova sa grnčarskim proizvodima, drvenarijom i umetničkim delima.

Baš kao što je i bilo najavljeno, u najlepšoj ulici u gradu, ispred Saborne crkve, podeljena su ofarbana jaja, koje je obezbedio Grad Zaječar.

U porti Saborne crkve, tradicionalno, održana je 11. Tucijada u jajima, koja je i ove godine okupila veliki broj dece.

Pobednik Tucijade i dobitnik prelaznog pehara u obliku jajeta je Vuk Jonović, učenik Osnovne škole „Hajduk Veljko“.

Drugo mesto pripalo Pavlu Trajkoviću iz škole „Ljubica Radosavljević Nada“.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Uskrs-Zajecae-2024.-15.jpg

Nakon Tucijade građanima su se obratili gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i vladika Ilarion, čestitajući Uskrs prisutnima i svim pravoslavnim vernicima.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Uskrs-Zajecae-2024.-14.jpg

U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su: Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“, Dečiji hor Sabornog hrama rođenja presvete Bogorodice, Gradski folklorni ansambl „ZO-RA“ i kulturno-umetnička društva „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Sloga“ iz Vražogrnca, „Novo doba“ iz Grlišta, „Nikola Pašić“ i „Penzioner“ iz Zaječara, kao i učenici osnovnih škola „Ljuba Nešić“ i „Ljubica Radosavljević Nada“, uz zumbu sa Gagom.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Uskrs-Zajecae-2024.-16.jpg

Ispred Saborne crkve Vojin i Bogdan svirali su sa željom da prikupe novčani prilog i pomognu Leni i Kosti Ćeferjanović.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Uskrs-Zajecae-2024.-4.jpg

U okviru manifestacije, organizovano je i takmičenje u pripremanju gulaša. Najbolji gulaš pripremila je Valentina Jovanović iz Zaječara, drugo mesto zauzela je ekipa „Divlje sokače“, dok je treće mesto pripalo Odredu izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Uskrs-Zajecae-2024.-11.jpg

„Ulicu Vaskršnje radosti“ je organizovala Turistička organizacija grada Zaječara, u saradnji sa Eparhijom timočkom i Ustanovom Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, pod pokroviteljstvom Grada Zaječara.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Uskrs-Zajecae-2024.-17.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Uskrs-Zajecae-2024.-8.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Uskrs-Zajecae-2024.-3.jpg
Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button