VestiZaječar info

U Zaječaru počeo Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs počeo je u Prostoru za POMAK u Zaječaru, a publika će imati priliku, da svakog četvrtka, do 3. novembra, pogleda pet filmova.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, nakon svog jubilarnog 15. izdanja, koje je održano maja 2022. godine, organizuje turneju jedinstvenog dokumentarnog filmskog programa najgledanijih i najzapaženijih filmova iz prethodnih izdanja festivala, koji će publici u Srbiji predstaviti specijalnu selekciju kreativnih dokumentaraca posvećenih pitanjima slobode medija, ljudskih prava, ekologije, pravde i rodne ravnopravnosti.

Program pod naslovom Beldocs eho koji čine osam dokumentaraca višestruko nagrađivanih na svetskim festivalima i premijerno prikazanih u Srbiji na Beldocsu, ima za cilj da bliže upozna publiku sa savremenom autorskom dokumentaristikom i da podstakne dijalog o ljudskim pravima i aktuelnim društvenim izazovima.

Kroz projekcije filmova i prateće razgovore i diskusije, Beldocs eho koristi bezgranične mogućnosti dokumentarne forme da otvori diskusiju o važnim pitanjima koja su od velikog značaja za lokalnu zajednicu, a koja su često ostajala ispod radara javnosti.

Početak projekcija zakazan je za 19 sati, a ulaz je besplatan.

Program Beldocs eho festivala u Zaječaru:

 1. oktobar 19 sati
  XY Čelzi
  Sinopsis:
  XY Čelsi prati Čelsi Mening u trenutku kada izlazi iz zatvora posle sedam godina i započinje novi život, dok se istovremeno uočava sa dalekosežnim posledicama svoje prošlosti – istorijskim odavanjem poverljivih informacija koje je dovelo do njene zatvorske kazne, nenamerno stečenom slavom koju je stekla kao jedan od najozloglašenijih uzbunjivača na svetu, i prolazi tranziciju u ženu kakvu je oduvek znala da jeste.
  Režija:
  Tim Travers Hawkins
  Velika Britanija | 2019 | 92’
  Trejler:
 1. oktobar 19 sati
  Dobrodošli u Sodomu
  Sinopsis:
  Pametno isprepletene, sudbine raznih protagonista otkrivaju kompleksnu priču ovog apokaliptičnog društva. Njihovi veoma lični unutrašnji glasovi omogućavaju dubok uvid u život i rad na ovom mestu – Sodomi. Život na deponiji postaje zagonetna slika naše moderne, globalizovane civilizacije, kratkotrajna tehnologija postaje metafora kapitalističkog luksuza, odbačenog društva. Naizgled apokaliptično okruženje je za one koji tamo žive mesto koje pruža perspektivu.

Florian Weigensamer, Christian Krönes
Austrija | 2018 | 90’
Trejler:

 1. novembar 19 sati
  Grad smoga
  Sinopsis:
  Langfang, koji se nalazi oko 40 kilometara od Pekinga, jedan je od najzagađenijih gradova u Kini. Ali u lokalnom Zavodu za zaštitu životne sredine, zamenik šefa Li i njegov pomoćnik Hu naporno rade kako bi to promenili. Od vlasti u Pekingu dolazi intenzivan pritisak, a potrebne su dalekosežne mere. Železara se mora zatvoriti, ekipe inspektora posećuju prekršitelje zakona o očuvanju životne sredine, a šleperi pokušavaju da obuzdaju smog.

Režija:
Meng Han
Kina, Južna Koreja, Holandija | 2019 | 88’
Trejler:

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button