DruštvoMladi u fokusuZaječar info

Ukazati na značaj uloge mladih u društvu

Tokom poslednje dve decenije, odnosno od 2000. godine se dan posvećen mladima obeležava kroz manifestacije, radionice, tribine. Ove godine je u Zaječaru obeležen malo skromnije, u duhu trenutne epidemiološke situacije, a prvi put je u obeležavanju Međunarodnog dana mladih učestvovao i Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje “Timok”.

Članovi ovog Odseka su tim povodom organizovali jednočasovnu akciju deljenja promotivnog materijala mladim Zaječarcima na Trgu oslobođenja u Zaječaru.

“Ovaj promotivni materijal je svakako bitan za mlade. Cilj obeležavanja ovog dana je da se ukaže na značaj uloge mladih u društvu. Naš odsek ima nekoliko savetovališta: Savetovalište za brak i porodicu, Savetovalište za mlade i za pravilnu ishranu i Savetovalište za odvikavanje od pušenja. Danas smo iz svake branše izneli po deo promo materijala.”, navela je tom prilikom Ivana Jordanov Miletić, diplomirani psiholog Zavoda za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, mladi u Zaječaru su zainteresovani i dolaze u savetovališta Zavoda za javno zdravlje “Timok”. Stručna lica Zavoda sa mladima rade svakog radnog dana od 07 do 15 časova, a pored mladih su, kako navode, i ostali Timočani dobrodošli.

Međunarodni dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji je prvi put obeležen 12. avgusta 2000. godine, a ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja koja pogađaju omladinu, učenike i studente.

Sama definicija mladi varira i zavisi od konteksta u kojem se reč nalazi. Za Međunarodni dan mladih uzima se univerzalna definicija Organizacije ujedinjenih nacija koja za omladince smatra osobe starosti od 15 do 24 godine. Ali ona nije obavezujuća kada je reč o učešću u brojnim programima i služi samo u statističke svrhe.

U svakom slučaju, obaveza je društva da želje i potrebe mladih postanu vidljivije, kao i da im pomogne da njihov glas ravnopravno učestvuje u važnim političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima sa kojima se zajednica susreće.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Oznake
Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close