VestiZaječar info

U zaječarskoj školi „Ljuba Nešić“ ove godine „Učenje kroz igru: zabavno i bezbedno“

U Osnovnoj školi “Ljuba Nešić” u Zaječaru, u toku ove školske godine biće realizovan Erasmus+ projekat pod nazivom „Učenje kroz igru: zabavno i bezbedno“ („Learning by gaming: funny and safe“), za koji je škola dobila novčani grant od Evropske Unije.

Projekat je, kako kažu u toj školi, počeo 1. oktobra prošle godine i trajaće do 1. oktobra ove godine. Cilj samog projekta jeste unapređenje digitalnih kompetencija nastavnika i učenika kroz učenje, osnaživanje nastavnika sa kreiranjem digitalnog sadržaja u nastavi, ali i buđenje svesti kod dece o kvalitetnom i bezbednom provođenju vremena na društvenim mrežama i internetu.

„Projektni tim je novembra i decembra prošle godine boravio na dve mobilnosti u Italiji, nakon čega je usledila implementacija projekta kroz raznovrsne školske i vanškolske aktivnosti“, kažu u školi.

Na obuci „Učenje zasnovano na igri i gejmifikacija u nastavi“ u Firenci, školu su predstavljale učiteljica Ljiljana Janković, nastavnica informatike Marijana Mladenović i nastavnica muzičke kulture Nataša Stanimirović.

„One su se upoznale sa različitim digitalnim alatima za kreiranje kvizova, prezentacija, igrica i veštačkom inteligencijom, koji nastavne sadržaje donose na novi, zanimljiviji i kreativniji način učenicima kroz časove obrade i utvrđivanja gradiva“, navode u toj zaječarskoj školi.

Na obuci „Digitalna dobrobit: novi izazov za učenike i nastavnike“ u Rimu, školu su predstavljali pedagog Tatjana Milisavljević Petrović, nastavnica italijanskog jezika Marina Stanojlović Mirčić i nastavnik fizičkog vaspitanja Bojan Živković.

„Oni su se susreli sa različitim tumačenjima i statistikama o benefitima interneta, ali štetnosti nekontorolisane upotrebe društvenih mreža, što utiče na mentalni razvoj učenika. Majice koje nose članovi projektnog tima urađene su za ovu priliku i predstavljaju logo škole i naziv Erazmus projekta na engleskom jeziku“, objašnjavaju u školi „Ljuba Nešić“.

Tokom januara, članovi Erasmus+ tima su održali dve obuke za kolektiv škole: radionicu o učenju zasnovanom na upotrebi igrica i gejmifikacije u nastavi, kao i predavanje o dobrobiti i štetnosti društvenih mreža i interneta. Obukama je, u dva dana, prisustvovalo 34 nastavnika i učitelja, odnosno preko 70% nastavnog osoblja škole.

Ono što sledi jeste diseminacija projekta – ogledni časovi i radionice, aktivnosti sa roditeljima, širenje rezultata projekta sa drugim školama i lokalnom zajednicom.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button