DruštvoKulturaMladi i perspektiveSlobodno vremeVestiZaječar info

U Selačkoj održan PRVI TORLAČKI SABOR – Mladi preuzeli inicijativu i odgovornost

U Selačkoj kod Zaječara juče je prvi put, kako bi se očuvalo kulturno nasleđe ovog kraja, organizovana manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Torlački sabor“, na inicijativu meštana Selačke, a koja je posebno značajna za mlade ljude u ovom selu.

Najzaslužniji za održavanje ove manifestacije su zapravo mladi ljudi, koji su učestvovali u organizaciji i inicirali takav vid oživljavanja sela. Među njima je i Ivan Stojanović, predsednik Mesne zajednice Selačka.

„Poslednji put je jedan ovakav sličan skup organizovan pre 35 godina, i zaista je lepo što se eto posle više od tri decenije organizuje ovakav sabor koji okuplja meštane sela, ali i goste“, kaže Ivan, zadovoljan i pun entuzijazma, i dodaje:

„Mi mladi koji smo ostali ovde ne samo da podržavamo ovako nešto, već smo učestvovali u organizaciji, a posebno je lepo da se na ovaj način čuva tradicija od zaborava“.

Prvi čovek Mesne zajednice Selačka pozdravio je učesnike i meštane, a smotru je otvorio i o značaju održavanja ovakve manifestacije govorio Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara.

Nakon defilea učesnika, bogat kulturno-umetnički program započeo je tradicionalnim pesmama u izvođenju Maše Veljković, poreklom iz Selačke, nastavljen pesmom, igrom i svirkom KUD-ova iz Velikog Izvora, Halova, Gradskova, Rgotine i Gamzigrada.

Ceo događaj obeležili su odlična atmosfera, igra i druženje, a nastupio je i poznati zaječarski pevač Nenad Golubović Čape, takođe poreklom iz Selačke.

Pobednik takmičenja u kuvanju gulaša je ekipa “Tri brata”, najbolja u nadvlačenju konopca bila je ekipa “Selačani”, a prvo mesto u bacanju kamena s ramena ovojio je Neša Jonović.

Na Torlačkom saboru se igralo i pevalo, družilo i veselilo, pripovedalo se o događajima iz prošlosti, ali se selo čuva i na drugi način. Mladi u Selačkoj su toga svesni i često su npr. inicijatori akcija čišćenja sela.

„Čistimo selo, neke delove sela, preko društvenih mreža se dogovaramo, a onda i posetimo meštane, one koji nemaju društvene mreže, predložimo im, a ko može pridruži se akciji. Nakon odrađenog posla, organizujemo ručak, večeru, družimo se“, rekao nam je Stojanović.

U Selačkoj ima oko 15 mladih ljudi koji tu žive i rade, rado se, kažu, druže, a tokom vikenda ih bude znatno više. Bude i dece, oko 30, 40. Dolaze u selo, igraju se, druže.

„Okupljamo se u centru, igramo stoni tenis do kasno u noć, ali igramo i mali fudbal. Svi volimo stoni tenis, i mi mladi, ali i naši stari meštani. Takođe, imamo i lovačku sekciju, tako da ima aktivnosti“, ističe Ivan.

Mladi se u Selačkoj pretežno bave voćarstvom, pa se na polju mogu videti zasadi grožđa, višanja, jabuka, šljiva.

Kao i u svakom timočkom selu, i u Selačkoj postoje određeni problemi. Selo nema prodavnicu, najbliža je pet kilometara daleko, u drugom selu, a želja meštana, posebno mladih je i da Dom kulture bude rekonstruisan.

„Odakle da počnem priču o tome šta nam nedostaje na selu. Jedna prodavnica nam nedostaje, najpotrebnija je, da pre svega stariji meštani mogu da kupe osnovne životne namirnice. Takođe, imamo u planu da stari Dom kulture rekonstruišemo. Zgrada je napravljena 1921. godine i želimo da je spasimo. Vodimo pregovore sa nadležnima, pa se nadamo da ćemo bar neki deo da sredimo, ne mora sve odjednom“, kaže Ivan koji se i sam bavi voćarstvom i radi u jednom preduzeću.

Prvi Torlački sabor, i posle 35 godina prva značajna manifestacija u Selačkoj, održan je na inicijativu mladih, a na zadovoljstvo i starih i mladih u ovom selu, a Grad Zaječar, koji poslednjih godina sve veću pažnju poklanja selu, se, kako se čulo, rado odazvao i bio pokrovitelj ovog lepog događaja. Inače, Torlački sabor je 23. manifestacija koja je organizovana od početka godine u mesnim zajednicama na području Zaječara, a sedma koja je organizovana prvi put.


Mladi i perspektive – Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button