DruštvoVestiZaječar info

U Gamzigradskoj banji obeležen SVETSKI DAN FIZIOTERAPEUTA

SVETSKI DAN FIZIOTERAPEUTA OBELEŽEN U GAMZIGRADSKOJ BANJI – FIZIOTERAPIJA JE KLJUČ ZA OPORAVAK OD POSLEDICA IZAZVANIH VIRUSOM COVID-19 –

Svetski dan fizioterapeuta koji se svake godine obeležava 8. septembra, kako bi se promovisala ta struka, ali i povećala svest o delotvornosti fizioterapije u prevenciji i lečenju različitih oboljenja kroz ceo životni vek ljudi, obeležen je danas u Specijalnj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“ prigodnim programom i vežbama na otvorenom, u prirodi.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana fizioterapeuta je rehabilitacija nakon
COVID-19 i uloga fizioterapeuta u lečenju osoba obolelih od ove bolesti.

Svetski dan fizioterapeuta obeleževa se svake godine u preko 100 zemalja, 8. septembra, na dan kada je 1951. godine osnovana Svetska konfederacija za fizikalnu terapiju. Ove godine je organizacija promenila ime u Svetska fizioterapija, ali su ciljevi ostali isti – ukazati na značajnu ulogu koju ova profesija ima u očuvanju zdravlja ljudi, podići svest o fizioterapeutskoj struci i zastupanje profesije pred zakonodavcima i ministarstvima, kako bi položaj fizioterapeuta u zdravstvenom sistemu bio na što višem nivou.

„Proslavom Dana fizioterapeuta se obeležava jedinstvo i solidarnost fizioterapeutske zajednice širom sveta“, istakla je Slađana Stanojević, glavni fizioterapeut u Specijalnoj bonici za rehabilitaciju „Gamzigrad“ i dodala:

„Na današnji dan fizioterapeuti prigodnim aktivnostima žele da skrenu pažnju na mesto koje njihova struka zauzima u očuvanju i poboljšanju zdravlja Ijudi. Fizioterapeuti su zdravstveni radnici, kvalifikovani stučnjaci koji Ijudima pomažu da ostanu pokretni i aktivni kroz ceo život. Samo pola sata pravilno primenjene i adekvatno dozirane fizičke aktivnosti svaki dan može bitno uticati na poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja“.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana fizioterapeuta je Rehabilitacija nakon COVID-19 i uloga fizioterapeuta u lečenju osoba obolelih od ove bolesti.

Fizioterapija je ključ za oporavak od posledica izazvanih virusom COVID-19, a fizioterapeuti su od presudne važnosti za ranu i trajnu rehabilitaciju Ijudi koji se oporavljaju od posledica izazvanih virusom COVID-19, čulo se danas u Gamzigradskoj banji.

„Od posledica primene veštačke ventilacije, kiseonika, dugotrajne imobilizacije i ležanja u krevetu pacijenti mogu patiti od ukočenosti zglobova, mišićne slabosti, umora, ograničene pokretljivosti i sposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti, oslabljene plućne funkcije, poremećaja mentalnog zdravlja i potrebe za psihosocijalnom podrškom“, navela je danas Slađana Stanojević.

Više od 30 fizioterapeuta danas je u Gamzigradskoj banji demonstriralo pravilno vežbanje i disanje, upućujući prisutne u to kako vežbanje može pomoći da se poboljša kondicija, smanji zadihanost, poveća snaga mišića, poboljša balans i koordinacija pokreta, poboljša mišljenje, smanji stres i poboljša raspoloženje, poveća samopouzdanje, poboljša energija, oporave pluća.

Čestitajući praznik fizioterapeutima, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“ doktor Rade Kostić je rekao da je od 1951. godine, od kada se obeležava ovaj dan, ova, 2020. godina, najteža godina do sada kada je o rehabilitaciji reč.

„Doživeli smo najtežu bitku, koja je u proteklom periodu vrlo uspešno vođena“, naveo je doktor Kostić.

Prema njegovim rečima, uz svu edukovanost, i stručnost, do sada mnogo puta dokazanu, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Gamzigradskoj banji uvek je spreman tim da pruži uslugu i da funkcionalno kvalitet života vrati korisnicima.

Video u prilogu

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button