VestiZaječar info

Tradicionalno U RANU ZORU U ŠUMU PO BADNJAK

Tradicionalnim sečenjem badnjaka u obližnjim šumama u gradu na Timoku, Zaječarci koji slave Božić po julijanskom kalendaru, počeli su u ranu zoru obeležavanje Badnjeg dana.

U Zaječaru, kao i u svim krajevima Srbije, danas se obeležava Badnji dan, a vernici se pripremaju za večerašnje paljenje badnjaka i sutrašnje obeležavanje rođenja Isusa Hrista.

Sveštenstvo Eparhije timočke i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa saradnicima, tradicionalno su jutros, u zoru, isekli badnjak, koji će biti naložen večeras, na Badnje veče, na Trgu oslobođenja u Zaječaru.

„Želim da u ovoj godini započnemo sa tim, da svoje duše na ovaj veliki hrišćanski praznik povratimo, da pre svega povratimo ljubav jedni prema drugma, poštovanje, mir, da se te vrednosti vrate u porodice, da krenemo putem napretka, kako svako pojedinačno, tako i čitav grad Zaječar. S tim nadama i uverenjem čestitam Badnji dan i Badnje veče. Onako kako je i naš patrijarh poručuo, praznik provedite u krugu porodice, skromno i dostojanstveno i da u ponoć uskliknemo „Hristos se rodi – Vaistinu se rodi“, rekao je prvi čovek grada Zaječara.

Praznike je vernom narodu čestitao i protojerej Igor Ivković, poželevši da narod hoda sa Božijim blagostanjem.

„U sklopu naših starih pravoslavnih srpskih običaja, pravi domaćini izlaze u šumu i tamo traže drvo koje bi najviše odgovaralo da bude prineseno domu, domaćinstvu. Tako smo i mi upravo uradili. Sečenje badnjaka nas uvek vraća u daleki Vitlejem, u svetu zemlju gde se gospod naš Isus Hristos rodio, u Vitlejemsku pećinu, kada su pastiri naložili vatru, a pre toga nasekli drva. Oni su to učinili da zagreju majku Bogorodicu i Isusa Hrista i ta toplina treba da zagreje naša srca, da nam da blagodat našeg spasitelja, njegova svetlost upravo simboliše paljenje badnjaka, kada isijava svetlost loženjem badnjaka, koja treba da prosvetli naše duše, našu unutrašnjost. Neka su blagosloveni dani, da sa Božijim blagoslovom hodamo u životu, imamo porodičnu sreću, blagostanje u državi“, rekao je Ivković.

Badnji dan najavljuje jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Božić. On predstavlja poslednji i najstroži dan božićnog posta, a ujedno predstavlja i veliku sreću jer je taj dan, dan pre Hristovog rođenja.

6. januar 2022. / Trg oslobođenja Zaječar

Praznično bdenije u Sabornom hramu, danas, na Badnji dan, počinje od 17 sati, kada će biti organizovana i litija kroz grad. Paljenje badnjaka je predviđeno za 18 sati na zaječarskom skveru.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button