SportVestiZaječar info

Timokovci žele da na novom stadionu zaigraju u prvoligaškom društvu, rad sa mlađima prioritet

FUDBAL: Nakon ispadanja iz Prve lige, Timokovci su u novoj sezoni ponovo srpskoligaši, ali sa pobedničkim ambicijama, jer žele da se ekspresno, već od narednog leta, vrate na prvoligašku scenu. Rukovodeći ljudi uveliko rade na dovođenju novog šefa stručnog štaba, ali i očuvanju igračkog kadra, prvom timu priključiće se i nekoliko poletaraca iz omladinskog pogona. Angažovana i Sonja Marković, master psiholog i trener sa „B“ licencom UEFA, koja će predvoditi pionire, a u planu je i obnova rada ženskog fudbalskog kluba


ZAJEČAR. Timokovci nisu uspeli da u minulom prvenstvu na „zelenom pravougaoniku“ izbore opstanak u Prvoj ligi, a to im nije pošlo za nogom ni za „zelenim stolom“, kada su nakon odustajanja OFK Žarkova od takmičenja istakli kandidaturu da popune upražnjeno mesto na prvoligaškoj pozornici. U konkurenciji desetak ekipa IO FS Srbije je odlučio da upražnjeno mesto popuni Jedinstvo iz Uba, a „belim labudovima“ sa Timoka ne preostaje ništa drugo nego da u novoj sezoni ponovo zaplovi srpskoligaškim vodama i pokušaju da se ekspresno vrate u drugom rangu takmičenja, gde im je po uslovima, vekovnoj tradiciji, mogućnostima i kvalitetu i mesto pa i više od toga, jer je decenijama unazad nosilac razvoja fudbala u Timočkoj krajini, Istočnoj Srbiji i šire, a do kraja ove godine privode se kraju radovi na izgradnji novog hrama fudbala, pa bi bilo redno i lepo da na novom stadionu zaigraju u Prvoj ligi.

Timok 1919, Foto: Novica Petković Skela

-Velika je šteta za naš fudbal što Timok 1919 nije uspeo da izbori opstanak na prvoligaškoj pozornici. Bili smo blizu, a tako daleko. Proletos smo imali kvalitetan sastav i osvojili 28 bodova, ali posle tankog prvog dela i bledog izdanja u „plej autu“, bilo je nedovoljno za opstanak. A nakon odustajanja OFK Žarkova, iskreno smo se nadali da imamo najveće šanse da budemo 16. član Prve lige. Dok je tinjala nada da će Timok i od leta nastaviti da se takmiči u prvoligaškom društvu ni jedan igrač iz prolećnog dela sezone nije raskinuo ugovor sa klubom. Svi su čekali odluku IO FS Srbije i bili voljni da ako klub ostane član drugog ranga takmičenja, da će ostati da i dalje brane „plavo bele“ boje kluba. Ali sada kada je sve jasno očekuje nas težak posao, pre svega da angažujemo novog trenera, ali i da sačuvamo okosnicu tima iz minule prolećne sezone i uskoro znaćemo ko će da napusti naše jato, a ko će da ostane i da pomogne klubu da u srpskoligaškoj konkurenciji izbori ekspresni povratak na prvoligašku pozornicu, gde mu je po svemu mesto – kaže Branimir Đorđević, predsednik Timoka 1919, i nastavlja:

Branimir Đorđević, predsednik Timoka 1919, Foto: Novica Petković Skela

-A imamo sve što nam je potrebno za vrhunski rad i da budemo stabilni prvoligaši. Uslovi koje bi poželeli i mnogi klubovi iz višeg ranga takmičenja. Na raspolaganju nam je stadion i četiri pomoćna travnata terena, Poslovna zgrada sa svim pratećim sadržajima, trim staza, otvoren olimpijski bazen, sportska hala, teretana, zatvoren bazen sa toplom mineralnom vodom i medicinska nega u obližnjoj Gamzigradskoj banji… Privode se kraju radovi na izgradnji novog i modernog stadiona, sa svim ostalim pratećim objektima, sa još tri pomoćna terena, jedan i sa veštačkom travom, po standardima UEFE, sa 8200 mesta, reflektorima, elektronskim semaforom, bez atletske staze i na kome će moći da se igraju međunarodne i utakmice mlađih selekcija naših crvenih orlova. I što je veoma bitno da iza nas, kao i do sada, čvrsto stoji lokalna samouprava grada Zaječara – jasan je Branimir Branče Đorđević, predsednik UO Timoka 1919, koji ovih dana sa članovima Upravnog odbora i saradnicima ima posla preko glave, sve u interesu fudbala i Timoka, sinonima sportskog i evropskog Zaječara.

Ivan Vučković, generalni direktor Timoka 1919, zaključuje da sada ne može ništa da se promeni, ali da klub mora da se okrene novoj sezoni.

Ivan Vučković, generalni direktor Timoka 1919, Foto: Novica Petković Skela

-Za korak nam je izmakao opstanak u ligi i to nas u klubu peče i boli, jer smo minulog proleća kao ekipa izgledali veoma dobro na terenu. Sada ne možemo ništa da promenimo ali moramo da se okrenemo novoj sezoni, da kroz nova iskušenjima pokušamo da se sa seniorskim pogonom vratimo na stazama stare slave. Ali, u isto vreme nastavićemo da i dalje puno pažnje poklanjamo našim mlađim selekcijama. U našem mladom jatu „belih labudova“ sa Timoka na okupu je trenutno oko 300 talentovanih dečaka svrstanih u šest uzrasnih kategorija i svi se sa uspehom takmice u ligama FS RIS, a ovoga leta po završetku takmičenja u svojim ligama, bez predaha su nastavili da dva puta nedeljno treniraju. I u narednom periodu veliku pažnju poklanjaćemo radu sa budućim asovima Timoka, da nam okosnicu tima čine deca iz našeg jata i da što manje dovodimo igrače sa strane. To je dugoročna politika Timoka. Naravno, u dogovoru sa novim šefom stručnog štaba, koga treba da predstavimo za nekoliko dana, nekoliko najboljih poletaraca priključićemo prvom timu, neka uče i neka se kale, jer oni su budućnost ovog trofejnog kluba i sportskog Zaječara, kaže Ivan Vučković, prvi operativac Timoka 1919.

Pioniri Timoka 1919 sa trenerom Ivanom Aleksićem, Foto: Novica Petković Skela

Dogovor je postignut i sa Boljevčankom Sonjom Marković (29), master psihologom i trenerom sa „B“ UEFA licencom.

Sonja Marković i Miroslav Trujkić, Foto: Novica Petković Skela

-Ovih dana dogovorili smo se i sa Boljevčankom Sonjom Marković, master psihologom i trenerom sa „B“ UEFA licencom i bivšom igračicom niških ŽFK Mašinac, Radnički i Buba Mara i drugih naših ženskih klubova, da kao trener stručno pojača rad u našim mlađim selekcijama (pionirima), a ako bude potrebe kao psiholog i trener biće na raspolaganju i u stručnom štabu prvog tima. Devojka je visokoobrazovana, igrala je fudbal u Prvoj ligi za žene, ima bogato igračko iskustvo i položen trenerski ispit, a u protekloj sezoni nadmoćno je sa FSU Radnički 1946 iz rudarske Lubnice osvojila prvo mesto u Okružnoj ligi Zaječar i plasman u zonu Istok. Takođe planiramo da na čelu sa mladom damom u narednom periodu ponovo formiramo ženski fudbalski klub Timok 1919 i sa još jednim klubom obogatimo jato „belih labudova“ sa Timoka, dodaje Vučković.

Foto: Novica Petković Skela

Timokovci će pripreme za novu sezonu početi polovinom jula. A do tada znaće se ko je od igrača napustio, a ko ostao, kao i imena novajlija koja su angažovana na putu povratka sinonima sportskog Zaječara na prvoligašku pozornicu. Srećno.

N. P.
FOTO: NOVICA PETKOVIĆ SKELA

Prikaži više

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button