DruštvoVestiZaječar info

Sutra obeležavamo Svetski dan zdravlja

Povodom obeležavanja 7. aprila Svetskog dana zdravlja, na Trgu oslobođenja u Zaječaru sutra će biti održana manifestacija na kojoj će građani moći da se informišu na koji način mogu da unaprede svoje zdravlje.

Takođe, u okviru manifestacije, biće podeljen i zdravstveno-promotivni materijal.

Organizatori manifestacije, koja će biti priređena na zaječarskom skveru od 11 do 12 časova, su ZZJZ „Timok“ i Kancelarija za mlade Grada Zaječara.

Ovogodišnja tema Svetskog dana zdravlja, koji se obeležava 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije, je „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg sveta“, a ukazuje na neravnopravnost u svetu.

Pandemija COVID-19 dodatno je istakla činjenicu da neki ljudi mogu živeti zdravije i imati bolji pristup zdravstvenim uslugama od drugih, zahvaljujući uslovima u kojima se rađaju, rastu, žive i rade. Širom sveta postoje oni koji imaju lošije uslove stanovanja i lošije mogućnosti za obrazovanje, manje mogućnosti zaposlenja, mali ili nikakav pristup sigurnom okruženju, čistoj vodi i vazduhu, sigurnoj hrani i zdravstvenim uslugama. Sve to uzrokuje bolesti koje je moguće izbeći, te šteti društvu u celini.

Nejednakosti u zdravlju je važno analizirati i pratiti, ali i sprovoditi intervencije s ciljem pravednijeg pristupa kvalitetnim zdravstvenim uslugama. Ovogodišnja kampanja naglašava ustavno načelo SZO-a kako je „uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno od temeljnih prava svakog čoveka bez obzira na rasu, veru, političko uverenje, ekonomski ili socijalni status.“

Pandemija COVID-19 svetska je zdravstvena kriza, ali najpogubnija je za prethodno već ranjive zajednice.

Tokom aktuelne COVID-19 pandemije upravo dolaze do izražaja postojeće nejednakosti u zdravlju, kako na globalnom nivou, tako i na nacionalnim i lokalnim nivoima. One se ogledaju u svemu od uslova života pojedinaca ili grupa i s time povezanih (ne)mogućnosti kvalitetnog sprovođenja epidemioloških mera i zaštite od infekcije, do distribucije vakcina. Primera radi, procenjuje se da će za proizvodnju količine dovoljne za globalne potrebe proći između tri i četiri godine, a prema analizi britanske humanitarne organizacije Oxfam, u 70 najsiromašnijih zemalja sveta vakcinu neće dobiti devet od deset njihovih stanovnika.

Pravo na zdravlje, odnosno pravo na neophodnu vakcinu ima izuzetnu važnost i trebalo bi, u duhu svih konvencija koje se na isto odnose, biti proglašeno globalnim javnim dobrom. Distribucija vakcina na globalnom nivou svakako pokazuje kako nas očekuje još puno rada na pravednoj raspodeli zdravstvenih resursa, ali i koliko je globalno zdravlje važno jer se ovakve pandemije mogu suzbiti samo ukoliko se suzbiju globalno.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button