Slobodno vremeSokobanjaSokobanja u fokusuVesti

Svečanost na Rtnju “Sveti Jovan Biljober” 26. put

Manifestacija “Sveti Jovan Biljober” biće organizovana 26. put 7. jula na Rtnju, ali ove godine, za razliku od prethodnih, COVID menja pravila. I Sveti Jovan Biljober biće obeležen u nešto drugačijem obliku i obimu.

Ljubitelji prirode i rekreativci, u utorak 7. jula, će na Rtnju moći da uživaju u prirodnom okruženju, branju biljaka i pletenju venčića, a oni najodvažniji uputiće se ka najvišem vrhu Rtnja. 

Sedmojulsku svečanost “Sveti Jovan Biljober” tradicionalno organizuju Turistička organizacija Sokobanja, Udruženje za lekovito bilje “dr Jovan Tucakov” i kompanija „Adonis“, pod pokroviteljstvom Opštine Sokobanja, ali će, za razliku od prethodnih, ove godine sve aktivnosti biti organizovane samo na otvorenom. U prirodi će biti održan seminar u okviru kog će polaznici moći da nauče da identifikuju lekovito bilje, a planiran je i uspon na Šiljak, vrh Rtnja, uz striktno poštovanje mera i preporuka Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za suzbijanje zaraze korona virusom.

Kako navode u Turističkoj organizaciji Sokobanje, ove godine neće biti organizovanog prevoza učesnika manifestacije do podnožja Rtnja. Okupljanje učesnika biće u podnožju, u blizini Tomićeve pojate najkasnije do 6.30, a polazak na vrh planine planiran je za 7.00 sati.

-Svi učesnici su u obavezi da se pridržavaju mera i preporuka Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, da održavaju propisano rastojanje od 1,5 m i da ponesu vodu, opremu za planinarenje i hranu, kažu u TO Sokobanja i dodaju:

-Zbog trenutne epidemioločke situacije ove godine će izostati i organizovani zabavno-rekreativni sadržaji, poput raznih nadmetanja i tradicionalnog izbora princeze Biljarice, odnosno izostaće delovi manifestacije koji podrazumevaju velika okupljanja i bliske, neposredne kontakte ljudi.

Programom manifestacije predviđeno je da se grupa koja ide na vrh Rtnja, Šiljak, okupi u podnožju planine (na putu ispred Tomićeve pojate) u 6.30, a organizator ovog uspona, TO Sokobanja, apeluje na sve učesnika da obavezno ponesu vodu i opremu za planinarenje. Povratak sa vrha do polazne tačke u podnožju se očekuje oko 12.30 sati.

Uspon na Šiljak realizovaće se u pratnji članova planinarskog društva “Oštra čuka”, dok će u podnožju biti organizovano ubiranje uzoraka biljaka sa predavačima, vodičima i predstavnicima Udruženja za lekovito bilje “dr Jovan Tucakov”, kao i pletenje venčića od bilja.

Foto: Pixabay

Grupa koja ne bude išla do vrha Rtnja, imaće drugačije organizovan dan.

U Udruženju za lekovito bilje “dr Jovan Tucakov” i d.o.o. „Adonis“, za ovu grupu predvideli su okupljanje između 6.30 i 7.00 sati u podnožju Rtnja, a nakon doručka obilazak podnožja Rtnja i ubiranje uzoraka biljaka sa predavačem, vodičima i praktičarima. Pletenje venčića od bilja i učešće u Kvizu o poznavanju lekovitog bilja biće održano u 12.00 časova. Za 13.30 časova je predviđen povratak u Sokobanju i obilazak firme „Adonis“, obeležavanje biljaka i stavljanje u priručni herbarijum. Druženje, uz sve mere opreza, kako navode organizatori, biće krunisano ručkom u etno restoranu „Stara vodenica“, sa početkom u 14.30 časova.

Svi zainteresovani za uspon na Šiljak mogu se prijaviti u Turističko-informativnom centru, koji se nalazi u centru Sokobanje, na Trgu oslobođenja broj 2, putem telefona 018/833 988 ili putem maila tic@tosokobanja.rs.

Informacije za učesnike edukativnog seminara mogu se dobiti kod Nebojše Stanojevića iz kompanije Adonis, pozivom broja 063/ 101 3660, ili putem maila: nebojsa@adonis.rs.

Organizatori navode i da će za sve učesnike seminara obezbediti po 4 maske, 4 para rukavica, alkohol u spreju za dezinfekciju ruku, korice herbarijuma, novinski papir za presovanje biljaka i kese za ubiranje bilja.


Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta “Sokobanja u fokusu”. Projekat „Sokobanja u fokusu“, sufinansiran je iz budžeta Opštine Sokobanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Oznake
Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close