BoljevacBorDonji MilanovacDruštvoKladovoKnjaževacMajdanpekNegotinSokobanjaVestiZaječar info

STANJE PRIVREDE U ISTOČNOJ SRBIJI

Sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga, šesta po redu, održana je danas u sali Doma kulture u Kotlujevcu.

Na sednici je bilo reči o privrednom kretanju na teritorije Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog okruga, ali se razmatrao i izveštaj o radu Komore za prošlu godinu.

„Najaktuelniji je Popis iz prošle godine gde je u Zaječarskom i Borskom okrugu zabeležen pad za 44.000 stanovnika, odnosno 18 odsto, u odnosu na 2011. godinu. Kada govorimo o industrijskoj proizvodnji, beležimo rast u rudartsvu za nekih 77 odsto, ali i pad u prerađivačkoj industriji, kao i pad u proizvodnji električne energije i proizvodnji gasa za 17 odsto“, naveo je Dejan Tošić, predsednik RPK Zaječar, sumirajući rezultate.

Sa druge strane, prema njegovim rečima, spoljnotrgovinska razmena u 2022. godini beleži rast.

„Ostvarili smo suficit za nekih milijardu i po evra, izvoz je zabeležen od 2,2 milijarde i uvoz je smanjen za sedam odsto. Što se tiče zapošljenosti, broj zaposlenih u Zaječarskom i Borskom okrugu je oko 56.000, a nezaposlenih je oko 14.000. Najveći pad se beleži u Zaječaru sa 3.000 nezaposlenih. Neto zarade su najveće u Boru 86.000 dinara, odnosno 16 odsto veće od republičkog proseka, a prosek Zaječarskog i Borskog okruga je 68.000, odnosno osam odsto manje od republičkog“, rekao je Tošić.

Govoreći o turizmu i kretanjima u toj oblasti, Saša Drljača iz Sokobanje, zamenik predsednika Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga, istakao je da Sokobanja u prošloj godini beleži rekord, odnosno najveći broj noćenja turista.

Sokobanju su prošle godine posetila 161.284 turista  – što je najveći broj dolazaka turista u istoriji Sokobanje. Oni su ostvarili 783.205 noćenja i po tome je Sokobanja druga destinacija u Srbiji, iza Beograda, a ispred Vrnjačke Banje, Zlatibora, Kopaonika i Novog Sada.

Podsetimo, istočnu Srbiju je prošle godine posetilo 294.664 turista – što je najveći broj dolazaka turista u istoriji i poređenja radi duplo više dolazaka nego 2011. godine.

Predstavnici Ministarstva privrede Republike Srbije – Sektora za investiciona ulaganja i Sektora za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, Fonda za razvoj Republike Srbije i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, u drugom delu sednice prezentovali su otvorene pozive i programe podrške privredi i odgovarali na pitanja privrednika.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button